KOD ZELENSKOG

Ursula von der Leyen opet u Kijevu: ‘Razgovarat ćemo o obnovi Ukrajine i pridruživanju Uniji‘

Ponovno sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Zelenskim i Šmihalom", napisala je u objavi na Twitteru.

Ursula von der Leyen

 Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovno je u subotu posjetila Kijev kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem razgovarala o napretku Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji te obnovi njegove zemlje.

"Ponovno sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom", napisala je u objavi na Twitteru.

Rekla je da će se razgovarati "o zajedničkim naporima potrebnim za obnovu zemlje i o napretku koji je Ukrajina ostvarila na svom europskom putu".

"To će pridonijeti našoj procjeni, koju ćemo uskoro predstaviti", rekla je.

Ovo je drugi put da je predsjednica EK u posjetu Ukrajini od početka rata u veljači.

Ona je posjetila tu zemlju početkom travnja, zajedno s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku. Tada je bila u Buči kod Kijeva gdje su pronađene stotine tijela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Europska komisija u petak će objaviti mišljenje o tome treba li Ukrajina dobiti status kandidata za EU, uoči samita 23. i 24. lipnja na kojemu će to također biti tema.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u ožujku, vrlo brzo nakon što je Rusija započela invaziju 24. veljače.

Iako brojne zemlje podupiru pristupanje Ukrajine EU-u, neke među kojima Nizozemska i Danska, ali i Njemačka i Francuska, vrlo su rezervirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 21:31