ORBAN VAN KONTROLE

Uporno je ignorirao molbe iz Bruxellesa, a sad je dobio rekordnu kaznu: ‘Skandalozno!‘

Ukoliko se Budimpešta opet ogluši na presudu, bit će kažnjena s dodatnih milijun eura dnevno

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Europski sud pravde, najviša sudska institucija EU, ovoga je četvrtka kaznila Mađarsku s 200 milijuna eura zbog kršenja Zakona o azilu te ignoriranja ranije presude tog pravosudnog tijela, piše Politico.

Naime, luksemburški je sud još u prosincu 2020. prvi put zaključio da Mađarska nije poštivala pravila EU o postupanju s migrantima, samim time što je "protuzakonito pritvarala" tražitelje azila te ih je deportirala i prije nego što su mogli uložiti žalbu na odbijenicu svog zahtjeva.

Sud je Budimpešti naredio da promijeni politiku, no vlada Viktora Orbána to je glatko odbila i razmotriti te je presudu – ignorirala.

Stav Mađarske, Sud je u priopćenju objavljenom ovoga četvrtka ocijenio kao "hotimično izbjegavanje primjene zajedničke europske politike", čime se "iznimno ozbiljno krše prava EU".

Osim globe od 200 milijuna eura, Mađarska će biti kažnjena s dodatnih milijun eura dnevno za svaki dan nepoštivanja sudske presude, a ukoliko Budimpešta ode i korak dalje, kao što je to svojedobno bilo s Poljskom, iznos će se odbiti od njezinog dijela proračuna EU.

Orbán je presudu osudio nazivajući je "skandaloznom" i "neprihvatljivom" na X-u, bivšem Twitteru.

Podsjetimo, Mađarska je još 2015., tijekom prvog migrantskog vala, zauzela čvrst stav prema tražiteljima azila koji ulaze u zemlju, dok je vlada Viktora Orbána 2020. godine donijela poseban, kontroverzan zakon, kojim se migrante prisiljava da prvo traže pravnu zaštitu u veleposlanstvima izvan njezinih granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 07:57