TRUMPOVI DOGOVORI

Upitni poslovi vrijedni milijarde: SAD zamrznuo sporazume o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji

Izgledno je da će UAE dobiti svoje F-35, ali bi stradati, kratkoročno, mogla Saudijska Arabija
 Mandel Ngan

Američka vlada je privremeno zamrzla prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a temeljito analizira prodaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Riječ je o ugovorima vrijednim milijarde dolara koje je odobrila vlada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Tu je odluku potvrdio glasnogovornik State Departmenta za ruski portal Sputniknews, ali je naveo da je riječ o “rutinskoj” provjeri.

The Wall Street Journal, koji je prvi objavio vijest, navodi da su pod upitnik došli precizno navođeno streljivo za Rijad i borbeni zrakoplovi nove generacije F-35, njih 50, za UAE. Ovaj potonji dogovor, vrijedan 23 milijarde dolara, postignut je kao jedan od uvjeta da UAE potpiše sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Uz F-35, sporazum je uključivao i 18 naoružanih besposadnih letjelica.

Iz toga proizlazi da nije samo riječ o “rutinskoj provjeri” jer je predsjednik Joe Biden tijekom kampanje uvjeravao biračko tijelo da se američko oružje više neće koristiti kako bi pomagalo saudijskoj vojnoj operaciji u Jemenu koja traje od 2015. godine i pretvorila tu siromašnu zemlju u jedno od najgorih mjesta na svijetu za život gdje caruje glad i kolera. Pandemija se ondje doživljava kao manje zlo. A iza te operacija stoji ‘genij’ prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana koji je očekivao brzu pobjedu protiv Hutija koje podržava Iran.

Državni tajnik Antony Blinken je na senatskom saslušaju rekao kako je predsjednik “bjelodano dao do znanja da će prekinuti našu podršku operaciji u Jemenu”.

Ambasada UAE-a je brzo reagirala i na Twitteru objavila kako je riječ o očekivanoj reviziji. Ali i dodala da kupovina F-35 predstavlja sredstvo odvraćanja od agresije u regiji te da će, “u skladu s novim dijalogom i sigurnosnom suradnjom, pomoći da se umire regionalni partneri i da UAE preuzme dio regionalne odgovornosti za kolektivnu sigurnost oslobađajući američke kapaciteta za druge globalne izazove”. Prevedeno, to je važan element naše suradnje s Izraelom usmjeren protiv regionalne nasrtljivosti Irana.

Iz ambasade Saudijske Arabije nisu stigle nikakve reakcije.

Dennis Ross, dugogodišnji američki posrednik na Bliskom istoku, za The New York Times je rekao kako vjeruje da će ugovor s UAE-om biti odobren jer je dio Abrahamskih sporazuma koje je predsjednik Biden pozdravio i podržao. I dodao kako administracija ovim korakom želi dati do znanja da će uzimati u obzir utjecaj prodaje modernog naoružanja u osjetljivim područjima. Foreign Policy smatra da je Jemen ključni argument za što će Biden imati podršku Kongresa koji je već pokušao u potpunosti izvući SAD iz tog sukoba (u koji je ušao u doba administracije Baracka Obame), ali je Donald Trump na tu odluku stavio veto.

Procjena ovog uglednog lista je da Washington neće prekinuti prodaju oružja na Bliskom istoku jer bi to ruski i kineski trgovci dočekali s velikim zadovoljstvom i svojim proizvodima zadovoljili potražnju. Moskva i Peking nemaju moralnih problema s ratom u Jemenu.

Bidenova odluka nije naštetila dionicama niti jednog velikog proizvođača oružja, a Greg Hayes, predsjednik uprave Raytheona, giganta obrambene industrije, rekao je da su već iz svojih projekcija prihoda uklonili 519 milijuna dolara vrijedan posao s neimenovanim kupcem s Bliskog istoka. Foreign Policy zaključuje da je riječ o Saudijskoj Arabiji. Ali, Hayes je mirno poručio novinarima da zbog toga nije zabrinut jer “mir neće tako brzo biti sklopljen na Bliskom istoku. Mislim da će to ostati područje na kojem ćemo nastaviti sa solidnim rastom”. Profesionalac, nema šta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:30