TAKO JE GOVORIO KUČAN

‘Uoči rata Delors je nudio Anti Markoviću milijarde, htio je spasiti Jugoslaviju. Rekli smo mu da je kasno...‘

Jacques Delors bio je na dužnosti predsjednika Europske komisije u vrijeme raspada Jugoslavije

Jacques Delors i Ante Marković

 Profimedia/

Jacques Delors, koji je preminuo u 99. godini života, bio je na dužnosti predsjednika Europske komisije u vrijeme raspada Jugoslavije (između 1985. i 1995.). Iskusni državnik obnašao je tu dužnost u tri mandata, a zanimljiva je njegova poveznica s bivšom Jugoslavijom.

Spominjao ga je, između ostalih bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, koji se prisjetio događanja uoči rata u Sloveniji.

- Franjo Tuđman mi je, u noći kada je počeo rat u Sloveniji, rekao da ‘ne mislim valjda da će Hrvatska zbog Slovenije ulaziti u sukob’, izjavio je u prosincu 2019. za beogradski Nedeljnik, a prenio Jutarnji.

- Nazvao sam Tuđmana jer mi smo znali da oni imaju plan kako spriječiti izlazak tenkova iz Hrvatske, da ne dođu u Sloveniju. I kad sam to tražio: ‘Predsjedniče, kod nas je počeo rat, hajde pomognite’, odgovorio mi je: ‘Ne mislite valjda da ćemo mi zbog vas u rat’, ispričao je.

Objasnio je da je iste večeri prvo nazvao tadašnjeg predsjednika savezne vlade SFR Jugoslavije Antu Markovića.

- Postoji nedoumica kako je do rata došlo. Kad su me informirali u pola noći da su tenkovi izašli iz vojarne, ja sam nazvao Antu Markovića. Probudio sam ga i on se začudio - kakav rat? Kakvi tenkovi? Tu je razlika u tumačenju zaključka Saveznog izvršnog vijeća (SIV-a). Po Markoviću je bio donesen zaključak da se čuva granica Jugoslavije. Dio Generalštaba je to protumačio kao dozvolu da svim sredstvima spriječi ostvarenje odluke o osamostaljenju. Mi smo obilježili granične prijelaze slovenskom zastavom i tablom Republika Slovenija. Tenkovi su imali namjeru anulirati naše odluke, objasnio je Kučan.

Prisjetio se u intervjuu da je politički vrh Slovenije tada nastojao što prije zaustaviti rat, koji je potrajao 10-tak dana, i potražiti rješenje diplomatskim putem. Najviše je tada pomogla Europska zajednica, prema riječima Kučana.

Prisjetio se i posjeta Jacquesa Delorsa Jugoslaviji uoči početka rata.

- Tadašnji predsjednik Europske zajednice Jacques Delors bio u Beogradu i imao je zajedničke razgovore sa svima nama. Nudio je tada vladi Ante Markovića pet milijardi dolara za njegove privredne reforme razmišljajući o tome da će reforma privrede donijeti novi bum, spriječiti nacionalne sukobe i održati Jugoslaviju. Mi smo mu rekli da je kasno, da smo s procesom otišli predaleko. Nije imao razumijevanja za naše stavove, rekao je Kučan.

Naš istaknuti povjesničar Tvrtko Jakovina u članku naziva ‘Hrvatska je mogla ući u Europu još 1989.‘, piše o tome kako je SFRJ predala zahtjev za asocijaciju s Europskom zajednicom krajem 1989. godine. Između ostalog piše kako su u svibnju 1991., 17 mjeseci nakon kandidature, predsjedavatelji EZ Jacques Delors i premijer Luksemburga Jacques Santer nudili su da se potpiše pridruživanje i pomoć od 4,5 milijardi za strukturalne probleme SFRJ, ali je bilo prekasno. Prijedlog su podržali Makedonci, ali nisu, primjerice, Slovenci, tvrdi Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:11