AMERIČKI IZBORI

Uoči predizbora u New Hampshireu otkazane dvije republikanske debate

Ankete objavljene u srijedu Trumpu daju 50 posto podrške među republikancima, u odnosu na 34 posto za Haley i samo 5 za DeSantisa

Nikki Haley

 Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Dvije republikanske debate otkazane su u srijedu nakon što su bivši predsjednik Donald Trump i njegova protukandidatkinja Nikki Haley odbili na njima sudjelovati uoči predizbora u saveznoj državi New Hampshire idući tjedan.

ABC i CNN otkazali su planirane debate nakon što je Haley, bivša veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima, objavila da neće doći na njih ako to ne učini i Trump. Bivši predsjednik dao je do znanja da neće uopće sudjelovati na debatama, što znači da bi im kao konkurent na pozornici ostao samo guverner Floride Ron DeSantis.

Haley pokušava sustići Trumpa pobjedom u New Hampshireu nakon što je on u ponedjeljak premoćno pobijedio u Iowi, prvoj saveznoj državi u kojoj su se natjecali republikanski kandidati za predsjednika.

Nove ankete objavljene u srijedu Trumpu daju 50 posto podrške među republikancima, u odnosu na 34 posto za Haley i samo 5 za DeSantisa.

Haley raste u anketama, no u Iowi je završila tek treća, iza floridskog guvernera. Sve nade je položila u New Hampshire, saveznu državu s umjerenijim biračima.

Tamo glasati može bilo tko, pa i demokrati, što joj možda daje veću šansu protiv Trumpa, piše agencija dpa. Haley je u srijedu obilazila tu saveznu državu s popularnim guvernerom Chrisom Sununuom, pokušavajući pridobiti birače u posljednji trenutak.

Republikanski predizbori u New Hampshireu održavaju se u utorak, a ankete i tamo predviđaju Trumpovu pobjedu, no ne uvjerljivu kao u Iowi. Iduća savezna država koja će birati kandidata republikanaca bit će Južna Karolina 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:46