TOTALNI NADZOR U KINI

Uoči povijesnog događaja ‘preventivno‘ uhićeno čak 1,4 milijuna ljudi! ‘Kontroliraju čak i - zrak!‘

Kineska vlada pred novi mandat Xi Jinpinga želi osigurati i čisto plavo nebo pa je čeličani u blizini Pekinga naređeno da prepolovi proizvodnju

Xi Jinping/ Kongres Partije/ Kustosice u ‘Muzeju postignuća Kineske komunističke partije

 /Photo By Noel Celis/Afp Photo By Nicolas Asfouri/Afp Photo By Nicolas Asfouri/Afp

Kineske vlasti panično su pojačale nadzor uoči nadolazećeg 20. kongresa Komunističke partije, Guardian javlja da je preventivno uhićeno čak 1,43 milijuna ljudi. Od sredine rujna brojni su aktivisti i inicijatori različitih protuvladinih peticija pritvoreni ili stavljeni u kućni pritvor, a mnogi odvjetnici za ljudska prava maltretirani i praćeni od strane agenata kineske obavještajne službe.

Peking puše i na hladno. Komunistička partija smatra da bi potencijalna nezadovoljstva mogla ugroziti režim i čine sve kako bi ušutkala eventualnu oporbu uoči događaja koji se održava dva puta u desetljeću.

Očekuje se da će Xi Jinping na kongresu Partije dobiti treći mandat, čime bi se u panteon kineskih komunističkih lidera popeo tik do Mao Zedonga.

"Svako jutro policija bi me zvala da provjeri moj plan za taj dan. Naređuju mi da ne idem nigdje, ne smijem nikoga vidjeti niti bilo što govoriti", kaže jedan odvjetnik čiji je ured zatvoren zbog preuzimanja obrane politički osjetljivih slučajeva.

Poruka je jasna, kaže: "Pratimo svaki vaš korak."

Odvjetnik, koji je tražio anonimnost zbog straha od odmazde, rekao je i da kineski društveni mediji blokiraju sve njegove postove, a čak i kad zaobiđe vatrozid da bi objavio nešto na Twitteru, zove ga lokalna policija radi upozorenja zbog objave politički osjetljivog sadržaja.

Još jedan odvjetnik za ljudska prava, Wang Quanzhang, koji je neko vrijeme proveo u zatvoru pod optužbama za subverziju kaže da su vlasti pojačale nadzor nad njegovom obitelji. Više je agenata, navodi, raspoređeno da prati njegovu obitelj.

"Pretpostavljam da će nadzor eskalirati u sljedećih nekoliko dana", ispričao je za Guardian.

Aktivistički veteran Hu Ju napisao je na svom WeChat profilu da je bio prisiljen napustiti Peking na 10 dana, a sada strahuje da bi stroge covid mjere i "nula covid" politika mogli odgoditi njegov konačni povratak u glavni grad.

Ovo su samo neki od slučajeva. Brojni aktivisti nasilno su odvedeni iz svojih domova i pritvoreni. Mnogi su iz Pekinga deportirani u svoje rodne gradove. Mnogima je određen kućni pritvor i do 15 dana pod nejasno definiranom optužbom za "izazivanje nereda".

Kineske vlasti već dugo koriste paušalne optužbe kao što je potonja kako bi naciljala one koji se smatraju trnom u oku diktature Xi Jinpinga.

Ministarstvo javne sigurnosti objavilo je da njihova 100-dnevna operacija razbijanja kriminala, koja je započela u lipnju, rezultirala uhićenjem čak 1,43 milijuna ljudi. Šef operacije, Qiu Baoli, rekao je da je kampanja, provedena "čvrstom šakom", postavila temelje za održavanje kongresa Partije. No, čak ni tako opsežna operacija nije uspjela u potpunosti eliminirati oporbene glasove.

Fotografije i videosnimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dva transparenta kako vise s nadvožnjaka kineske prijestolnice u onome što je, izgleda, manifestacija rijetko uspjelog protesta tamošnjih političkih aktivista.

Mogli su se vidjeti i oblaci dima kako kuljaju s mosta.

"Želimo hranu, a ne PCR testove. Želimo slobodu, a ne zatvaranja. Želimo poštovanje, a ne laži. Želimo reformu, a ne kulturnu revoluciju. Želimo glas, a ne vođu, želimo biti građani, a ne robovi", piše na jednom transparentu. Drugi tranparent izravno poziva na smjenu Xi Jinpinga.

Internetska policija odmah je cenzurirala slike i ključne riječi vezane uz prosvjed pa je tako i riječ "hrabar" preko noći tretirana kao ugroza, kao politički osjetljiva riječ. Internetski cenzori ne prestaju kontrolirati kineski kibernetički prostor zabranjujući pritom mnoge "politički osjetljive fraze"; Xijeve nadimke, opise olujnog vremena, pa čak i emotikone medvjeđe glave - jer se Xija ponegdje uspoređivalo s likom iz crtića Winnie the Pooh.

Čak je i zrak kontroliran. U petak je industriji željeza i čelika pokrajine Hebei naređeno da prepolovi proizvodnju na tjedan dana.

Nije naveden razlog za naredbu, ali je kineska vlada često ograničavala zagađivačke industrije u vrijeme velikih događaja kako bi osigurala čisto plavo nebo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:45