SJEDINJENE DRŽAVE

Uoči godišnjice napada na Kapitol: Trump otkazao planiranu konferenciju za medije, napao Demokrate

Biden i Harris govorit će u četvrtak ujutro na Capitolu, godinu dana nakon što su tisuće Trumpovih pristaša upale u zgradu Kongresa

Pristaše bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa 6. su siječnja 2021. godine jurnule na Kapitol

 Saul LOEB/AFP

Američki predsjednik Joe Biden obilježit će godišnjicu napada na Kapitol koji su 6. siječnja prošle godine izveli sljedbenici bivšega predsjednika Donalda Trumpa, govorom u kojemu će upozoriti na prijetnje demokraciji.

Donald Trump je otkazao konferenciju za novinare najavljenu za taj dan, ponovno napadajući demokrate i medije.

Bijela kuća priopćila je da će Biden odbaciti Trumpove lažne tvrdnje, koje prihvaćaju mnogi njegovi sljedbenici, da je njegov poraz na izborima bio rezultat opće prijevare, kao i pokušaje umanjivanja nasilja najgorega napada na Capitol poslije rata 1812.

"Predsjednik će reći istinu o onome što se dogodilo, a ne laži koje neki otada šire, a govorit će i o opasnosti koju to predstavlja za vladavinu prava i naš sustav demokratskoga upravljanja", rekla je novinarima u utorak glasnogovornica bijele kuće Jen Psaki.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris govorit će u četvrtak ujutro na Capitolu, godinu dana nakon što su tisuće Trumpovih pristaša upale u zgradu pokušavajući zaustaviti brojanje glasova elektora.

Trump je u utorak otkazao konferenciju za novinare na njegovu imanju Mar-a-Lago na Floridi, koju je najavio za 6. siječnja rekavši da će govoriti o mnogima od tih tema na okupljanju u Arizoni 15. siječnja.

Nije jasno naznačeno zbog čega je Trump otkazao konferenciju za novinare. Trump je u priopćenju optužio Zastupnički dom za, kako je rekao, "pristranost i nepoštenje" u istrazi o događajima 6. siječnja, kao i medije, svoju omiljenu metu.

Dok se približava obljetnica 6. siječnja, Trump još pokušava spriječiti objavljivanje dokumenata Bijele kuće koje odbor Zastupničkog doma traži zbog istrage napada.

Trump, neki republikanci i desničarski mediji prenosili su lažni prikaz događaja kako bi umanjili ozbiljnost napada na Capitol, nazivajući ga nenasilnim prosvjedom ili optužujući ljevičarske aktiviste.

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Capitolu preminuo je dan nakon obrane Kogresa. Deseci su policajaca ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a četiri su si policajca nakon toga oduzela život.

Psaki je na pitanje koja će biti predsjednikova poruka brojnim republikancima koji vjeruju da je Biden Trumpu ukrao izbore, unatoč nizu dokaza koji pokazuju suprotno, odgovorila da će se Biden nastaviti obraćati svima u zemlji.

"A onima koji nisu glasali za njega, onima koji možda ne vjeruju u to da je on legitimni predsjednik, govorit će o onome što želi napraviti da bi njihov život bio bolji", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 17:00