SOVJETIZACIJA RUSIJE

Uočena je ekonomska rupa u ruskom sustavu, ministri financija uputili apel: ‘Sad još završni udarac. Ovo je imperativ.‘

Ako nastave ovim smjerom...

Parada ruske vojske

 Vadim Savitsky/tass/profimedia/Vadim Savitsky/tass/profimedia

Vladimir Putin "širi laži" o velikoj snazi ​​ruskog gospodarstva koje se moraju opovrgnuti, naveli su ministri financija iz osam država članica Europske unije, dodavši da postoji sve više znakova pogoršanja stanja ruskog gospodarstva zbog zapadnih sankcija bez presedana uvedenih nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ministri kažu kako postoje znakovi da se rusko gospodarstvo "sovjetizira" - vidljiva su, naime, mnoga obilježja bivšeg SSSR-a, uključujući izvlaštenje privatne imovine za financiranje javne potrošnje, "potpuno zanemarivanje socijalne i ekonomske dobrobiti stanovništva" i preusmjeravanje gospodarstva prema ratu u Ukrajini.

"Ako Putin nastavi ovim smjerom, dugoročna šteta za rusko gospodarstvo bit će značajna", napisali su ministri u zajedničkom članku za The Guardian.

Imperativ je bio, kako su naveli, da zapadne demokracije dodatno pojačaju pritisak uslijed bojazni da će, ako sutra dođe do prekida vatre u Ukrajini, Rusija provesti idućih nekoliko godina pregrupirajući svoje sve slabije gospodarstvo za ponovni napad na Europu.

"Resovjetizirajući rusko gospodarstvo, Putin ga je stavio na put vlastitog pada. Sada je vrijeme da Zapad još više pojača pritisak. Potpora Ukrajini i potkopavanje sposobnosti Rusije da vodi rat trebali bi biti glavni prioritet svake demokratske zemlje", navode ministri.

‘Ruska ratna ekonomija propada‘

"Predsjednik Vladimir Putin i njegov autoritarni režim plasiraju lažnu priču da je rusko gospodarstvo snažno i da ruski ratni stroj nije oštećen zapadnim sankcijama. To je laž koja se mora opovrgnuti. "Zapravo, postoje mnogi znakovi da ruska ratna ekonomija propada. Sankcije i druge mjere za slabljenje ruskog gospodarstva su učinkovite, ali može se učiniti još više. Moramo nastaviti povećavati pritisak na Putinov režim i podržati Ukrajinu", dodaje se.

Članak su napisali ministri financija Švedske, Danske, Estonije, Finske, Litve, Nizozemske i Poljske, čiji je premijer Donald Tusk ranije rekao da je Europa u "predratnom razdoblju" sličnom onom 1938. godine. Ministri su pozvali svoje kolege diljem Europe i u SAD-u na pojačani oprez u pogledu zaobilaženja sankcija. No, također pozvali da stanu iza "brze… operacionalizacije" lipanjskog sporazuma skupine G7 o podizanju do 50 milijardi eura zajmova Ukrajini koristeći neočekivanu dobit od ruske zamrznute imovine.

Kremlj je, pak, u utorak poručio da će pokrenuti pravni postupak zbog, kako su rekli, "krađe" svojih novčanih rezervi, koje su zamrznute nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Europski ministri također žele da se pojačaju sankcije na energetske, financijske i tehnološke proizvode koji ulaze u Rusiju kako bi se zatvorile rute zaobilaženja. I granične i zemlje iz kojih potječe ta tehnologija, uključujući mnoge u EU-u i SAD, trebaju "nastaviti raditi na zatvaranju rupa u zakonu".

Ovog tjedna Velika Britanija obećala je pomoći u suzbijanju "flote u sjeni" tankera koji krišom prevoze naftu iz Rusije i prodaju je po cijeni većoj od 60 dolara - što je cjenovna granica energetskih sankcija za rusku naftu i dodatno jačaju ruski ratni stroj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 09:23