KAOS NA KANARIMA

Uništeno više od 300 kuća, lava progutala školu, evakuirano 6000 ljudi: ‘Ovo je katastrofa!‘

Stanovnici Los Llanos de Aridanea dobili su sat vremena da se spakiraju i evakuiraju
Lava teče iz vulkana
 Kike Rincón/Zuma Press/Profimedia

Obitelji su se požurile u utorak da izvuku svoje stvari iz domova kako bi pobjegli od napredujuće lave, dok su helikopteri nadlijetali iznad vulkana koji je erumpirao na španjolskom otoku La Palmi.

Trećina kućanstava ugroženo je lavom, koja ide prema obali, u gradu Los Llanos de Aridaneu. Obitelji su u kombije ukrcale madrace, hladnjake, perilice rublja i torbe pune odjeće.

image
Lava teče iz vulkana
Kike Rincón/Zuma Press/Profimedia

Stanovnici Los Llanos de Aridanea dobili su sat vremena da se spakiraju i evakuiraju, što se ranije događalo u drugim mjestima na kanarskom otoku La Palmi.

Vulkan se aktivirao u nedjelju na tom otoku, zbog čega je evakuirano šest tisuća osoba, dok je do sada uništeno najmanje 300 kuća, ali i jedna osnovna škola.

image
Jose Maria Montesdeoca/AFP

- Moj dom nije stradao, ali kuće mojih susjeda su uništene. Ovo je katastrofa, rekla je jedan žena za radio Cadena SER.

Predsjednik Kanarskih otoka Angel Victor Torres rekao je da službe nisu mogle zaustaviti "neumoljivi" napredak lave prema moru te da će nastradati još kuća, crkava i poljoprivrednih površina. Za sada nema ozlijeđenih niti poginulih zbog erupcije vulkana.

image
Jose Maria Montesdeoca/AFP

Iako je još uvijek teško procijeniti ukupnu štetu, rekao je da će ona biti puno veća od 400 milijuna eura, koliko iznosi prag Europske unije za dodjelu pomoći.

Vlasti su ugovorile da bi utjecanjem lave u more moglo doći do oblaka otrovnih plinova i eksplozije, uslijed brzog hlađenja rastaljene stijene.

image
Erupcija vulkana Cumbre Vieja
Desiree Martin/AFP

Obalna straža zatvorila je zonu od dvije nautičke milje radi predostrožnosti kako bi "spriječila promatrače na brodovima i utjecaj plinova na ljude", rekao je predsjednik otočkog vijeća Mariono Hernandez za radio Cadena SER.

Urušavanje ceste djelomično je usporilo evakuaciju u ponedjeljak.

image
Kuća pokraj rijeke lave
Equipo I Love The World/Contactophoto/Profimedia

Prvotno se očekivalo da će lava stići do obale u ponedjeljak, ali se sada kreće sporije.

Više ljudi moralo je biti evakuirano kasno u ponedjeljak i rano u utorak nakon što je novi tok lave počeo teći iz druge pukotine na padini vulkana Cumbre Viejo.

image
Desiree Martin/AFP

"Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta", rekao je načelnik El Pasa Sergio Rodriguez državnoj televiziji TVE.

image
Desiree Martin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:32