OSTALA SAMO OLUPINA

Uništen jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona, Ukrajinci tvrde: ‘Mi smo ga oborili!‘

Su-35S Flanker-E je srušen u blizini Izjuma, nekih 120 kilometara jugoistočno od Harkova

Srušeni Su-35S Flanker-E

 Handout

Jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona, Suhoj Su-35s, srušio se u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, nekih 120 kilometara od jugoistočno od Harkova, piše The Aviationist. Ukrajinci tvrde da su oni oborili zrakoplov, ali ta informacija u ovom trenutku nije potvrđena.

Pilot se na vrijeme katapultirao iz aviona te su ga ubrzo zarobile ukrajinske snage.

Ukrajinci su i ranije tvrdili da su oborili nekoliko Su-35-ica, ali te tvrdnje također nije bilo moguće neovisno provjeriti.

U svakom slučaju, riječ je o modernom ruskom borbenom avionu 4++ generacije (samo se Su-57 može smatrati modernijim, ali on de facto još nije u serijskoj proizvodnji), čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima, koji je opremljen naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti locirati i pratiti više meta istovremeno.

image

Srušeni Su-35S Flanker-E

Handout
image

Srušeni Su-35S Flanker-E

Handout

Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa zrak-zrak raznih dometa, a po potrebi može nositi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2500 km/h, a radijus u kojem može borbeno djelovati je 1600 km. Zasad ga koriste samo Rusija i Kina (koja je kupila 24 komada), a navodno ga je kupio i Egipat, ali na kraju odustao od posla te se opredijelio za francuske Rafale.

image

Srušeni Su-35S Flanker-E

Handout
image

Srušeni Su-35S Flanker-E

Handout
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:32