UKLJUČITE SE

UNICEF-ova humanitarna akcija za djecu Ukrajine: ‘Želim da svi ostanemo živi. Želim mir‘

Rat u Ukrajini predstavlja neposrednu prijetnju životima 7,5 milijuna djece, a UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona sa 858 tona potrepština

Yulija i Vera 

 © Unicef/un0604117/boyko

Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od 3 milijuna ljudi, od čega preko 1.5 milijun djece. Mnoge majke s djecom su napustile svoje domove, međutim, ima i onih koje nisu u mogućnosti otići, a među njima su rodilje i trudnice. U Hrvatskoj se trenutno provodi UNICEF-ova humanitarna kampanja za pomoć djeci Ukrajine i njihovim obiteljima.

Mlada majka Julija trenutno je sa svojom novorođenom bebom Verom smještena u mračnom podrumu zdravstvenog centra u Kijevu.

Bila su potrebna dva dana hoda od njezinog doma u mjestu izvan Kijeva kako bi došla do Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu te priznaje da je bilo trenutaka kada je mislila da neće uspjeti doći na vrijeme usred sukoba koji je eskalirao.

image

Majke u skloništu u Ukrajini

© Unicef/un0604227/ratushniak

Podrum Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu prenamijenjen te trenutno služi kao smještaj majki i njihove dojenčadi. Većina majki podrum napušta samo kako bi se okupale ili nešto pojele, a posljednji puta kada je Yuliya izašla iz podruma vidjela je dim i čula snažnu eksploziju.

„Sjedimo ovdje u podrumu i cijelo vrijeme plačemo. Zastrašujuće je vidjeti sav taj dim i bombardiranja. Radimo sve što možemo da spasimo svoju djecu. Hodala sam kroz polja i šume kako bih stigla ovdje, a zbog zdravstvenih problema ne bih u svakom rodilištu mogla sigurno na svijet donijeti svoju Veru. Uz Božju pomoć i podršku zdravstvenog osoblja, sada imam svoju bebu i ja sam živa“, podijelila je Yuliya.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604213/ratushniak

Natalija Hejnts, ravnateljica Centra ističe kako je situacija za obitelji jako teška. Zdravstveno osoblje radi pod velikim pritiskom, pomažući u porođajima unatoč bombardiranjima i često u uvjetima bez struje. Dio osoblja već je otišao u izbjeglištvo sa svojim obiteljima, a oni koji su ostali, poput Natalije, sada su morali preuzeti dodatne poslove kako bi sve funkcioniralo koliko god je to moguće.

„Radim kao kuharica, liječnica i kirurginja, no naša je odgovornost da budemo ovdje i osiguramo da ustanova funkcionira.“ Uz porode, Centar sada osigurava i privremeni smještaj za žene koje dolaze na preglede. One se ne mogu vratiti svojim kućama, više ih nemaju i zato moramo pronaći druga rješenja“, dodaje Nataliya.

image

Nellia Izmailovna

© Unicef/un0604221/ratushniak

Unatoč iznimno zahtjevnoj i opasnoj situaciji, UNICEF je na terenu i zajedno s partnerima dostavlja prijeko potrebnu humanitarnu pomoć kako bi osigurao da oštećene obitelji dobiju potrebnu zdravstvenu skrb. Diljem Ukrajine UNICEF osigurava pitku vodu koja je mnogima teško dostupna ili potpuno nedostupna jer su upravo sustavi vodovoda i odvodnje česta meta napada.

Tu su i pošiljke prijeko potrebnih zdravstvenih potrepština i uređaja potrebnih za brigu o trudnicama, majkama i tek rođenim bebama koje na svijet dolaze u podrumima, kao i lijekovi, higijenske i obrazovne potrepštine te deke i topla zimska odjeća za djecu.

„Dobili smo koncentratore kisika, vage, zaštitna odjela i rukavice. Sve to koristimo za rodilje, novorođenčad i prijevremeno rođene bebe o kojima trenutačno skrbimo“, kaže Nataliya.

image

Regionalni perinatalni centar u Kijevu

© Unicef/un0604217/ratushniak

Julija iz prve ruke zna koliko su medicinske potrepštine bile potrebne i dodaje da ima još nešto što je očajnički potrebno: „Želim da svi ostanemo živi. Želim mir.“

Rat u Ukrajini predstavlja neposrednu prijetnju životima i dobrobiti 7,5 milijuna djece, a zahvaljujući podršci donatora, UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona sa 858 tona potrepština za krizne situacije u Ukrajinu i okolne zemlje.

Uključite se u humanitarnu akciju za djecu Ukrajine. Donirajte na stranici: www.unicef.hr ili na broj računa HR9223600001501092532; poziv na broj: 2263-98.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09