MAĐARSKI MINISTAR

‘Unatoč sukobu između Sofije i Gazproma, ruski plin preko Bugarske i Srbije normalno stiže u Mađarsku‘

Gazprom je u srijedu objavio da je obustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj budući da plin nisu plaćale u rubljama

Peter Szijjártó

 Adem ALTAN/AFP

Ruski plin normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije, unatoč sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó.

Gazprom je u srijedu objavio da je obustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj budući da plin nisu plaćale u rubljama.

"Želim svima reći da obustava isporuka plina u Bugarsku ne znači i obustavu tranzita plina preko Bugarske", napisao je Szijjártó na Facebooku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je da "neprijateljske", koje su Rusiji uvele sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, moraju plaćati ruski plin u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji. Zapad je sankcijama isključio Rusiju iz međunarodnog financijskog sustava.

Kupci prema uredbi ruskog predsjednika moraju doznačiti iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, na posebni račun u Gazprombanci koja ih potom prodaje na burzi i novac doznačuje na Gazpromov račun.

Uredbu je ispoštovalo tek nekoliko kupaca, uključujući Mađarsku koja je prošle godine potpisala dugoročni ugovor o opskrbi ruskim plinom.

Idući račun Mađarskoj dospijeva na naplatu 22. svibnja, napomenuo je ministar vanjskih poslova, dodavši da će Gazpromu doznačiti ugovoreni iznos u eurima kako bi ga konvertirala u rublje.

Mađarskoj godišnje preko Bugarske i Srbije stiže 3,5 milijardi kubičnih metara plina, u skladu s dugogodišnjim ugovorom s Rusijom, a dodatna milijarda dolazi plinovodom iz Austrije.

Ni Austrija ne primjećuje promjene u isporukama, prema riječima ministrice energetike Leonore Gewessler.

Pošiljke i dalje stižu u neograničenom obujmu i nema naznaka da će se to promijeniti, rekla je ministrica. energetike Leonore Gewessler.

Upitana ima li naznaka da bi pošiljke mogle biti obustavljene kao u Poljskoj ili Bugarskoj, Gewessler je odgovorila: "Ne, ništa nam ne nagovješćuje da bi se to moglo dogoditi... isporuke u Austriju i dalje su neograničene".

Austrija uvozom iz Rusije pokriva 80 posto potražnje za plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:22