NOVI PODACI

Unatoč sankcijama, ruski je izvoz u travnju ipak rastao. Analitičari objašnjavaju zašto

Riječ o ranije sklopljenim ugovorima, objašnjava stručnjak, a neispunjenje takvih ugovora noćna je mora za obje strane

Tanker koji prevozi rusku naftu/Ilustracija

 AFP

Iako naftne kompanije dižu cijenu goriva pod izgovorom rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, izvoz nafte iz Rusije ustvari je povećan, a ne smanjen, piše New York Times.

Sankcije su utjecale tako da kompanije žure što više izvesti iz Rusije prije nego što ih netko kazni. Trgovina Rusije sa svijetom i dalje je živa jer sankcijama treba vremena da počnu djelovati, piše utjecajni list.

Brodski promet s Rusijom ostao je relativno intenzivan jer su se tvrtke utrkivale u tome da izvrše već potpisane ugovore o kupovini ugljena, nafte i druge robe prije nego što sankcije stupe na snagu.

Tako je izvoz nafte iz Rusije u travnju porastao u odnosu na razdoblje prije ruske invazije na Ukrajinu. Izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda iz Rusije popeo se na 25 milijuna metričkih tona u travnju, pokazali su podaci agencije za praćenje brodskog prometa Refinitiv, u odnosu na oko 24 milijuna metričkih tona u prosincu, siječnju, veljači i ožujku. To je iznad razine ruskog izvoza u posljednje dvije godine.

Analitičar Refinitiva Jim Mitchell kaže da je ruski izvoz u travnju bio potaknuti globalnim gospodarskim oporavkom od pandemije i da još ne odražava utjecaj sankcija na Rusiju. Sirova nafta se naime obično kupuje 45 do 60 dana prije isporuke, pojasnio je.

Opseg ruskog izvoza sporo opada jer je riječ o ranije sklopljenim ugovorima, kaže Mitchell. Neispunjenje takvih ugovora "noćna je mora za obje strane". U tjednima nakon invazije ruska trgovina s Kinom i Japanom bila je uglavnom stabilna, dok je broj brodova za rasuti teret koji su krenuli iz Rusije za Južnu Koreju, Egipat i Tursku zapravo porastao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:17