‘KRŠENJE USTAVNOG PRAVA‘

Unatoč pokoljima i ‘ratu‘ na ulici: Vrhovni sud poništio njujorški zakon koji ograničava pravo na oružje

Zakon je zahtijevao od građana koji žele dozvolu da dokažu ‘ispravan razlog‘ za nošenje oružja te da su suočeni s posebnom opasnošću

Vatreno oružje/Ilustracija

 Patrick T. Fallon/AFP

Vrhovni sud SAD-a poništio je njujorški zakon koji ograničava pravo nošenja oružja. Zakon je zahtijevao od građana koji žele dozvolu da dokažu "ispravan razlog" za nošenje skrivenog oružja te da su suočeni s "posebnom ili jedinstvenom" opasnošću.

U odluci 6-3 navedeno je da se tim zahtjevom krši ustavno pravo na nošenje oružja. Ova presuda potencijalno ugrožava slična ograničenja u drugim državama i proširuje prava na oružje, prenosi BBC.

Sudac Clarence Thomas, koji je obrazložio odluku u ime šestočlane konzervativne većine na sudu, smatra da Amerikanci imaju pravo nositi "oružje za uobičajenu upotrebu" vatreno oružje za osobnu obranu.

Pravo na nošenje oružja sadržano u Drugom amandmanu nije "drugorazredno" ustavno pravo podložno većim ograničenjima "od ostalih jamstava Povelje o pravima", naveo je Thomas.

Liberalne sutkinje Elena Kagan, Sonia Sotomayor i Stephen Breyer nisu se složile s odlukom.

Prosvjedi protiv oružja

Do ove odluke dolazi usred političkih kampanja, pokretanja zakonskih regulativa o pitanju prava na oružje te prosvjeda protiv liberalnih američkih zakona o oružju, kojih je novi val uslijedio nakon nedavnog masakra u školi u Uvaldeu u Teksasu.

Američki senatori, predstavnici obiju stranaka, predstavili su u utorak nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

Ovaj tekst "koji podržavaju članovi obiju stranaka je korak naprijed i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Zastupnici su rekli da će vjerojatno prvo proceduralno glasovati o paketu u utorak navečer, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi i obiteljsko nasilje.

"Vjerujem da ćemo ovog tjedna donijeti zakon koji će postati najznačajniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres usvojio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak", kazao je senator Chris Murphy, vodeći demokrat u pregovorima.

'Paket zdravog razuma'

"Ovaj dvostranački zakon o sigurnosti oružja je napredak i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Schumer, vođa većine u Senatu.

Schumerov republikanski kolega, vođa manjine Mitch McConnell, opisao je zakon kao "paket zdravog razuma" u izjavi u kojoj obećava vlastitu potporu.

Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za usvajanje zakona trebat će potporu najmanje 10 republikanaca.

Riječ je političkom procesu koji je počeo pokoljem u školi u teksaškom gradu Uvaldeu, gdje je naoružani osamnaestogodišnjak ubio devetnaestero djece i dvije učiteljice.

CNN je nedavno objavio da je od početka ove godine do 5. lipnja u SAD-u zabilježeno 246 masovnih pucnjava, takvih u kojima su pogođene najmanje četiri osobe ne uključujući napadača. Ubijeno je 278 ljudi, a 1357 ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49