IDE U ZATVOR

UN, Zapad i Kina osuđuju presudu svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi

Presuda je ‘politički motivirana, a vojska pokušava instrumentalizirati sudove kako bi uklonila svu političku oporbu‘

Aung San Suu Kyi snimljena 2012. godine

 Stan Honda/AFP

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je u ponedjeljak četverogodišnju kaznu zatvora izrečenu svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi, a presudu su kritizirali i Europska unija, drugi zapadni političari i organizacije za ljudska prava.

Presuda Suu Kyi "zatvara još jedna vrata političkom dijalogu" u Mjanmaru, gdje je vojska preuzela vlast 1. veljače, i "samo će produbiti odbacivanje udara", priopćila je Bachelet.

Suu Kyi osuđena je u ponedjeljak na četiri godine zatvora zbog poticanja na nerede i kršenja epidemioloških mjera, rekao je izvor upoznat sa slučajem, koji kritičari ocjenjuju "farsom".

Presuda je "politički motivirana", "Vojska pokušava instrumentalizirati sudove kako bi uklonila svu političku oporbu", rekla je Bachelet.

Suu Kyi (76) je optužena i za korupciju i izbornu prijevaru, dodala je.

Upozorila je da je vojska od državnog udara privela više od 10.000 svojih oponenata i da je u pritvoru umrlo najmanje 175 ljudi, uključujući mnoge pripadnike Nacionalne lige za demokraciju (NLD) Suu Kyi, "većinom vjerojatno zbog lošeg postupanja ili mučenja".

Bachelet je pozvala da se sve nezakonito privedene odmah pusti na slobodu.

Bachelet je snažno osudila i napad u nedjelju u Yangonu kada su se snage sigurnosti kamionom zaletjele u prosvjednike i pucale na njih, ubivši pritom petero ljudi.

Britanska vlada također je kritizirala presudu Suu Kyi ocijenivši da je riječ o pokušaju gušenja oporbe.

"Ujedinjeno Kraljevstvo poziva režim da oslobodi političke zatvorenike, pokrene dijalog i dopusti povratak demokraciji", poručila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Presudu je kritizirala i Kina.

"Kao prijateljski susjed, iskreno se nadamo da će sve strane u Mjanmaru djelovati u dugoročnom interesu zemlje, prevladati razlike po ustavnom i zakonskom okviru i nastaviti demokratsku tranziciju primjerenu mjanmarskim nacionalnim uvjetima", rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Presudu su osudile i Međunarodna krizna skupina, organizacije za ljudska prava Fortify Rights i Amnesty International, parlamentarci ASEAN-a te mjanmarski povjesničar Thant Myint-U.

"Uklanjanje Aung San Suu Kyi iz politike nije nuspojava državnog udara, to je glavni razlog za državni udar", ocijenio je Thant Myint-U, unuk bivšeg glavnog tajnika UN-a U Thanta.

Međunarodni predstavnik mjanmarske civilne vlade u sjeni pozvao je da se zbog presude Suu Kyi vojsci uvedu nove međunarodne sankcije.

"Danas je sramotan dan za vladavinu prava, pravdu i odgovornost u Mjanmaru. Brutalna vojna hunta danas je potvrdila da smatra da je iznad zakona", ocijenio je Dr. Sasa, glasnogovornik vlade nacionalnog jedinstva, u priopćenju.

"Međunarodna zajednica mora donijeti nove sankcije protiv vojske, njezina osoblja, gospodarskih sektora kojima upravlja i protiv njezini poznatih partnera i posrednika".

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je da je presuda Suu Kyi politički motivirana i poručio da mjanmarske vojne vlasti moraju omogućiti brz povratak zemlje na put demokracije.

"Europska unija ponovno poziva da se odmah i bezuvjetno pusti na slobodu sve političke zatvorenike i one koji su proizvoljno pritvoreni od državnog udara", poručio je Borrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59