IZVJEŠTAJI O COVIDU

UN zahtijeva oslobađanje kineske novinarke koja štrajka glađu: ‘Možda neće još dugo živjeti‘

Novinarka je privedena u svibnju 2020. godine, a u prosincu je osuđena na četiri godine zatvora zbog ‘izazivanja problema‘

Kineska novinarka Zheng Zhan 

 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Ujedinjeni narodi su pozvali Kinu da oslobodi novinarku koja je bila u zatvoru zbog izvještavanja o odgovoru zemlje na covid-19. Njezina obitelj tvrdi da je blizu smrti zbog štrajka glađu, prenosi Guardian.

Ured UN-a za ljudska prava ocijenio je alarmom izvješća da se zdravlje 38-godišnje Zhang Zhan naglo pogoršava i da je njezin život sada ozbiljno ugrožen. "Pozivamo kineske vlasti da razmotre njezino trenutačno i bezuvjetno oslobađanje u najmanju ruku iz humanih razloga te da učine dostupnom hitnu medicinsku pomoć, poštujući njezinu volju i njezino dostojanstvo", rekla je glasnogovornica UN-a Marta Hurtado.

image

Demonstracije za oslobođenje kineske novinarke Zheng Zhan

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Zhang, bivša odvjetnica, otputovala je u Wuhan u veljači 2020. kako bi izvijestila o kaosu u epicentru pandemije, dovodeći u pitanje 'postupanje s epidemijom u svojim video zapisima na pametnom telefonu'. Privedena je u svibnju 2020. godine, a u prosincu je osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja problema".

image

Prosvjedi protiv uhićenja kineske novinarke Zheng Zhan

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Provela je nekoliko štrajkova glađu u znak protesta protiv svoje osude i zatvorske kazne, a njezina obitelj nedavno je upozorila kako je postala ozbiljno pothranjena i da "možda neće još dugo živjeti". Hurtado je rekla da je Ured UN-a za ljudska prava više puta izrazio zabrinutost zbog slučaja Zhang Zan kineskim vlastima od njezina uhićenja prošle godine.

image

Kineska novinarka Zheng Zhen

Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Tražila je "pojašnjenje o kaznenom postupku koji je protiv nje pokrenut kao posljedica onoga što se činilo njezinim legitimnim novinarskim aktivnostima", rekla je Hurtado.

Zhang je među grupom od četiri novinara - zajedno s Chenom Qiushijem, Fang Binom i Li Zehuom - privedenim nakon izvještavanja iz Wuhana. Hurtado je naglasila da je "slobodan protok relevantnih informacija od posebne važnosti u ranim fazama kriznih situacija, kao što su hitne situacije u javnom zdravstvu".

"Ponavljamo naš poziv svim državama da osiguraju da sve hitne mjere, uključujući i one u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija, uvedene kao odgovor na pandemiju covid-19, budu striktno potrebne, proporcionalne njihovom legitimnom cilju i nediskriminirajuće", rekla je njezina odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:35