EVAKUACIJA CIVILA

UN-u poziv da spasi ljude iz Azovstalja; Moskva najavila trodnevni prekid vatre

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju.

Čeličana Azovstal

 Alexey Kudenko/afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao glavnog tajnika UN-a da pomogne spasiti ljude iz opkoljene čeličane Azovstalj u Mariupolju, a Moskva koja danonoćno tuče taj grad najavila je trodnevni prekid vatre radi evakuacije civila, prenose agencije.

"Ugroženi su životi ljudi koji su ondje ostali. Nama je svaki život važan. Molimo vas pomozite da ih spasimo", stoji u izjavi ukrajinskog predsjednika upućenoj glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Prekid vatre 5. 6. i 7. svibnja iz Mariupolja

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju i otvoriti humanitarni koridor tijekom tri dana od četvrtka radi evakuacije civila.

"Ruske oružane snage otvorit će humanitarni koridor od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu 5. 6. i 7. svibnja iz metalurškog kompleksa Azovstalj radi evakuacije civila", objavilo je ministarstvo obrane.

U tom razdoblju ruske snage prekinut će sve vojne aktivnosti i povući se na sigurnu udaljenost, navodi ministarstvo, a prenosi agencija Reuters.

Ranije u srijedu navečer predsjednik kluba zastupnika ukrajinske vladajuće stranke David Arahamija rekao je za Radio slobodna Europa/Radio Liberty da su ruske snage ušle u područje čeličane Azovstalj u Mariupolju.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da se vode teške borbe u čeličani gdje su posljednji branitelji i civili.

Od početka invazije 24. veljače ruska vojska gađa Marupolj na Azovskom moru nastojeći odsjeći Ukrajinu od Crnog mora i povezati teritorij pod ruskom kontrolom na jugu i istoku. Dijelove istočnih regija Donjecka i Luganska držali su separatisti koje podržava Rusija prije nego što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

Prema riječima gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, u čeličani je ostalo više od 200 civila, a u gradu ih je 100.000.

Arahamija je rekao u srijedu navečer da je ukrajinska vlada u kontaktu s ukrajinskim braniteljima u tvornici, dok su ranija izvješća govorila da je svaki kontakt prekinut.

Putin se mora povući

Ukrajinski predsjednik Zelenski u srijedu je ponovio da Kijev odbija ustupiti i pedalj teritorija svoje zemlje Rusiji i ponovio uvjete za mirovni sporazum s Moksvom.

"Cilj svakog Ukrajinca je povrat teritorijalnog integriteta unutar međunarodno priznatih granica", rekao je Zelenski na događaju u organizaciji Wall Street Journala te poručio "ne želimo ući u zamrznuti sukob".

Ruske snage morat će se povući i ruski predsjednik Vladimir Putin morat će se pristati na prekid vatre "ako je moguće, javno", stoji u izjavi ukrajinskog predsjednika.

To su preduvjeti za mirovni sporazum, rekao je Zelenski iako je priznao daće povrat ukrajinskog teritorijalnog integriteta biti "težak", a posebno Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

77 ruskih napada u srijedu - ministarstvo obrane

Rusija je objavila navečer da je u srijedu izvela 77 zračnih napada i ubila 310 ukrajinskih boraca te uništila 36 vojnih ciljeva, objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ruski vojnici srušili su šest ukrajinskih dronova iznad Luganska i Zmijskog otoka u Crnom moru, rekao je.

Konašenkov je nadalje kazao da su napali četiri topničke pozicije ukrajinske vojske i tri skladišta streljiva te da s uništili američki topnički radarski sustav blizu Popasne u regiji Luganska.

Te navode ruskog ministarstva obrane nije moguće potvrditi iz neovisnih izvora, dodaje agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 22:43