HAKERSKI NAPADI

UN tvrdi da je Sjeverna Koreja svoj raketni program financirala ukradenim kriptovalutama

Sjevernokorejski su hakeri ukrali više od 50 milijuna dolara digitalne imovine, otkrili su istražitelji

Prijenos testiranja sjevernokorejskog projektila.

 Jung Yeon-je/Afp/Profimedia

Sjevernokorejski hakeri ukrali su kriptovalute vrijedne više milijuna dolara kojima je financiran sjevernokorejski raketni program, navodi se u izvješću UN-a.

Između 2020. i sredine 2021. godine, tzv. "cyber-kriminalci" ukrali su više od 50 milijuna dolara vrijedne kriptovalute, otkrili su istražitelji.

- Takvi su napadi 'važan izvor prihoda' za Pjongjangove programe nuklearnih i balističkih projektila, rekli su.

Rezultati istrage navodno su u petak predani UN-ovom odboru za sankcije, prenosi BBC. Cyber-napadi su bili usmjereni na najmanje tri burze kriptovaluta u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.

image

Prijenos testiranja sjevernokorejskog projektila.

Jung Yeon-je/Afp/Profimedia

Izvješće se također poziva na studiju koju je prošlog mjeseca objavila sigurnosna tvrtka Chainalysis, a u kojoj se tvrdi da su hakerski napadi Sjevernoj Koreji u prošloj godini mogli donijeti kriptovalute vrijedne čak 400 milijuna dolara.

Još 2019. godine, UN je izvijestio da je Sjeverna Koreja sofisticiranim cyber-napadima prikupila oko dvije milijarde dolara za svoje nuklearne programe. Vijeće sigurnosti UN-a zabranilo je Sjevernoj Koreji provođenje nuklearnih testiranja i lansiranje balističkih projektila.

Međutim, izvješće UN-a kaže da je, unatoč sankcijama, Sjeverna Koreja uspjela nastaviti razvijati svoju infrastrukturu balističkih projektila. Nastavili su razvijati tehnologiju i rekli su da je Pjongjang "izrazito ubrzao" testiranje raketa.

image

Prijenos testiranja sjevernokorejskog projektila.

Jung Yeon-je/Afp/Profimedia

SAD je u petak priopćio da je Sjeverna Koreja izvela čak devet raketnih testova tijekom prošlog mjeseca. Objavili su i da će se njihov posebni predstavnik za Sjevernu Koreju sastati s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima kasnije ovog tjedna, kako bi razgovarali o situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14