PREMINUO U MOSKVI

UMRO RUSKI DISIDENT, PISAC I OBOŽAVATELJ KARADŽIĆA I MILOŠEVIĆA Eduard Limonov je s Arkanom bio u Erdutu i Vukovaru, a s Pala je pucao po Sarajevu

Eduard Limonov
 AFP

Eduard Limonov, ruski pisac, disident u Sovjetskom Savezu, vođa opozicijskog pokreta Druga Rusija i poklonik politike Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića u 1990-ima, umro je u 77. godini života u Moskvi, objavila je agencija Interfax u utorak.

Ruski pisac, upečatljiv po svojoj kozjoj bradi, proveo je dio života u SAD-u i Francuskoj. Njegovo najpoznatije književno ostvarenje je roman "To sam ja, Edička" o ruskom imigrantu u New Yorku.

Interfax je objavio da se za sada nije poznat uzrok njegove smrti.

Limonov, podupiratelj velikosrpske politike, 1992. je u pratnji vođe bosanskohercegovačkih Srba Radovana Karadžića pucao sa Pala iz mitraljeza prema opkoljenom Sarajevu. Prije toga je boravio u okupiranom Erdutu, kao prijatelj Željka Ražnatovića Arkana te je posjetio Vukovar netom nakon pada.

Limonov je bio vođa i jedan od osnivača zabranjene Nacional boljševičke stranke koja je kombinirala radikalni ruski nacionalizam i boljševizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 23:58