PERVEZ MUSHARRAF

Umro bivši pakistanski predsjednik i američki saveznik koji je preživio mnoge atentate

Predsjednik Pakistana između 2001. i 2008., preminuo je u Dubaiju nakon duge bolesti

Pervez Musharraf 

 Aamir Qureshi/Afp/Profimedia

Bivši pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf, koji je preuzeo vlast državnim udarom 1999., preminuo je u 79. godini, javlja BBC.

Musharraf, predsjednik Pakistana između 2001. i 2008., preminuo je, nakon duge bolesti, u bolnicu u Dubaiju.

Preživio je brojne pokušaje ubojstva, a našao se i na prvoj liniji borbi između militantnih islamista i Zapada. BBC naglašava kako je, unatoč golemom protivljenju unutar vlastite države, podržao američki "rat protiv terorizma" pokrenut nakon 11. rujna.

Pridružio se vojsci s 18 godina, a 1965. ratovao je protiv Indije u takozvanoj drugoj bitci za Kašmir. Prije nego je postao zapovjednik vojske, bio je i na čelu elitne jedinice komandosa. Vojnim pučem, ali bez žrtava, svrgnuo je tadašnjeg premijera Nawaza Sharifa.

Zapad ga je volio

U svojim ranim godinama vladavine, Musharraf je zaradio pohvale Zapada zbog reformi, proguravši zakon za zaštitu prava žena i dopuštajući privatnim medijima da rade po prvi put u povijesti države, piše Reuters. Nadalje, njegova sklonost prema cigarama i uvoznom viskiju, kao i njegovi pozivi muslimanima da prihvate život "prosvijećene umjerenosti", jednako ga je tako učinila pakistanskom opcijom prihvatljivom Zapadu. Predstavljao se kao sociljani liberal, no istovremeno je u državi zabranio rad sindikatima.

Nakon napada na New York 11. rujna dopustio je američkim snagama da upravljaju naoružanim bespilotnim letjelicama iz tajnih baza na pakistanskom tlu, a domaćim trupama je naredio da uđu u plemenska područja duž granice s Afganistanom, što je presedan u povijesti te države. Time je legitimizirao svoju vladavinu u očima SAD-a, ali i gurnuo Pakistan u krvavi rat protiv lokalnih ekstremističkih militantnih skupina.

Zanimljivo je kako je 2006. u razgovoru za američki CBS otkrio kako su, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Sjedinjene Države, zaprijetile da će bombardirati njegovu zemlju ako odbije surađivati u američkoj kampanji protiv talibana u Afganistanu.

Htio je mir s Indijom

Musharraf je pokušao normalizirati odnose između Pakistana i Indije. Na regionalnom summitu 2002. godine, manje od tri godine nakon pokretanja vojne operacije protiv Indije, Musharraf je šokirao svijet kada je, nakon što je završio govor, iznenada krenuo prema indijskom premijeru Atalu Bihariju Vajpayeeju kako bi se rukovao i ponudio mir.

Analitičari kažu da je pitanje Kašmira – koje je i dalje najveća točka prijepora između Indije i Pakistana – bilo blizu rješenja tijekom Musharrafove ere. No mirovni pregovori prekinuti su nakon njegova odlaska s vlasti. Pod Musharrafom, porasla su i strana ulaganja, a Pakistan je zabilježio rekordni godišnji gospodarski rast od čak 7,5% - prema podacima Svjetske banke.

Kasnije godine njegove vladavine bile su, međutim, zasjenjene nasiljem i autoritarizmom. Godine 2006. Musharraf je tako naredio vojnu akciju u kojoj je ubijen plemenski poglavar iz pokrajine Balochistan, što je potpirilo plamen oružane pobune koja bjesni do danas.

Musharrafov pad

Sljedeće godine ubijeno je više od stotinu studenata koji su pozivali na nametanje šerijatskog zakona. Upravo je taj događaj doveo do rođenja nove militantne skupine, Tehreek-e-Taliban Pakistan, koja je od tada ubila desetke tisuća, ponajviše samoubilačkim bombaškim napadima.

Njegovi napori da ojača pravosuđe također su doveli do prosvjeda, a Musharraf je na njih odgovorio odgodom izbora i proglašenjem izvanrednog stanja.

Godine 2008. održani su prvi demokratski izbori u zemlji nakon 11 godina. Musharrafova stranka je izgubila i suočen s opozivom od strane parlamenta, dao je ostavku na mjesto predsjednika i pobjegao u London.

U Pakistan se vratio 2013. kako bi se kandidirao za mjesto u parlamentu, ali je odmah diskvalificiran. Dopušteno mu je da ode u Dubai 2016.

Godine 2019. sud ga je u odsutnosti osudio na smrt zbog uvođenja izvanrednog stanja 2007., no ta presuda kasnije je poništena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:22