IZBORI U BUGARSKOJ

Umorni od korupcije u najsiromašnijoj zemlji EU-a, Bugari biraju novog predsjednika

Aktualni predsjednik Rumen Radev, zagovornik promjena i borbe protiv korupcije, na dobrom je putu da osvoji drugi mandat

Rumen Radev

 Nikolay Doychinov/AFP

Umorni od korupcije u najsiromašnijoj zemlji EU, Bugari u nedjelju u drugom krugu izbora biraju idućeg predsjednika države, trenutno opterećene i visokim cijenama energije i vrhuncem četvrtog vala pandemije.

Aktualni predsjednik Rumen Radev, 58-godišnji zagovornik promjena i borbe protiv korupcije, na dobrom je putu da osvoji drugi mandat pošto je u prvom krugu 14. studenoga osvojio 49,5 posto glasova.

Konkurent mu je rektor sofijskog sveučilišta Anastas Gerdžikov koji je prvi krug završio s 22,8 posto. Podupire ga najdominantniji bugarski političar posljednje dekade, bivši premijer Bojko Borisov koji je svrgnut s vlasti u travnju.

Predsjednička je dužnost uvelike ceremonijalna, ali dobiva na važnosti u doba političkih kriza kad šef države može imenovati prijelazne vlade. Uz to je i pozornica za oblikovanje javnoga mnijenja.

Radev, bivši zapovjednik bugarskih zračnih snaga, popularnost je stekao otvorenom podrškom protukorupcijskim masovnim prosvjedima prošle godine i imenovanjem prelaznih vlada koje su na svjetlo dana iznijele mutne dogovore posljednje vlade desnog centra Bojka Borisova.

Nova bugarska antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene (PP), koju su osnovala dvojica poduzetnika obrazovana na Harvardu koje je Radev imenovao ministrima u prijelaznoj vladi, pobijedila je na parlamentarnim izborima prošli tjedan.

Radeva podržavaju svi Borisovljevi politički protivnici, PP, socijalisti i nova protuestablišmentska stranka ITN.

"Radev je veliki favorit i jedino je pitanje hoće li se njegove pristaše pojaviti na izborima", rekao je politički analitičar Daniel Smilov.

Gerdžikov, ugledni profesor antičke i srednjovjekovne književnosti, Radeva optužuje da dijeli zemlju koju on obećava ujediniti. I on se zalaže za pravosudne reforme koje će osnažiti vladavinu zakona u zemlju.

Birališta se otvaraju u 6, a zatvaraju u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. Rezultati bi trebali biti poznati već večeras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:55