PIŠE G. DRLJAČA

Umjetna inteligencija održala misu u punoj crkvi: Je li deux ex machina poput planetarnog duha pušten iz boce?

‘Umjetna inteligencija će ubrzano preuzimati naše živote, i to je činjenica. Vrlo je korisno naučiti kako se upotrebljava‘, kaže organizator mise
 Daniel Vogl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Crkva je značajni dio povijesti izgledala kao institucija kojoj nije u interesu promicati brze znanstvene proboje niti njihovu implementaciju u praksi, čak se u pojedinim situacijama činilo da su svećenici kočničari tehnološkog napretka. Za ovu konstataciju može se reći – kako gdje i kako kad. Sudeći prema onome što se dogodilo u bavarskom gradu Fürthu tijekom prošlotjednog Njemačkog evangelističkog crkvenog kongresa, čini se da će moderno svećenstvo vrlo brzo koristiti ChatGPT odnosno umjetnu inteligenciju za opću promociju božjeg donosno Isusovog nauka.

image
Daniel Vogl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Naime, pred oko 300 vjernika održana je misa uz pomoć ChatGPT-a koji je na velikoj televiziji govorio u liku avatara za crkvenim oltarom. Prva rečenica primjene artificijelne inteligencije u crkvenoj praksi je glasila: ‘Dragi prijatelji, čast mi je stajati ovdje i moliti s vama na ovogodišnjoj konvenciji protestanata u Njemačkoj‘. Iz ove rečenice razvidno je kako će katoličko svećenstvo tek razmotriti ovu tehnološko-vjersku inovaciju te je nejasno kakve su šanse da se umjetna pamet koristi umjesto ljudske u, recimo, nekim crkvama zadarske biskupije. Ili će možda pasti odluka da je takav tehnološki napredak možda poigravanje s đavolskim izazovima. Hoće li i katolička crkva imati odnos prema umjetnoj inteligenciji kao i većina ostalih važnih donosioca odluka: Ako mi nećemo, drugi hoće, a bolje je da oni ne budu u prednosti?

U Njemačkoj je popularni chatbot (ili jezični model) ChatGPT prvotno tijekom religijske ceremonije u Fürthu na TV -ekranu utjelovljen kao čovjek s bradom krutog izraza lica i monotonog glasa, a misa koju je predvodio bila je praćena molitvom i pjevanjem. Sve je smislio teolog i filozof Jonas Simmerlein sa bečkog sveučilišta koji je za Associated Press pojasnio kako je 40-minutna ceremonija ‘98 posto bila kreacija mašine‘. Je li deux ex machina poput planetarnog duha pušten iz boce?

image

Jonas Simmerlein

Daniel Vogl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački evangelistički crkveni kongres okupljanje je koje privlači desetke tisuća vjernika te se Simmerleinu učinio kao pravo mjesto za eksperiment u kojem će malo pripomoći ChatGPT-u (s onih ljudskih 2 posto) da održi pristojnu ceremoniju s više kompjuterski generiranih avatara žena i muškaraca tijekom koje se uz slogan ‘Sada je vrijeme‘ propovijedalo nadvladavanje straha od smrti i zadržavanje vjere, a sve praćeno psalamima, molitvama i blagoslovima.

Reakcije na misu s umjetnom inteligencijom prema izvještaju Associated Pressa bile su miješane. Avatari su povremeno izazivali smijeh, pojedini vjernici misu su doživjeli pak vrlo ozbiljno, ali ne i pozitivno. Jedan od sudionika mise, 54-godišnji IT profesionalac Heiderose Schmidt, rekao je novinarima kako na misi ‘nije bilo srca i duše‘; avatari su bili monotoni i previše brzi. Za razliku od njega, luteranski pastor 31- godišnji Marc Jansen bio je ugodno iznenađen: ‘Zamišljao sam da će biti lošije. Ali bio sam pozitivno iznenađen kako je dobro prošlo. Govor je bio dobar, iako povremeno nije išlo sve glatko‘.

Simmerlanu je ideja koristiti umjetnu inteligenciju kao asistenta svećenstvu.

image
Daniel Vogl/Dpa Picture-alliance Via Afp

‘Umjetna inteligencija će ubrzano preuzimati naše živote, i to je činjenica. Vrlo je korisno naučiti kako se upotrebljava‘, kaže Simmerlan.

Treba primijetiti da Simmerlan vidi ulogu artificijelne inteligencije kao vrlo limitiranu, ali neki već prognoziraju kako će napredniji jezični modeli sami stvarati i interpretirati različite religijske doktrine, pa čak i u ‘promišljanjima‘ činiti greške (AI halucinacije) koje vremenom mogu postati predmetom obožavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:01