PREVARA

Umjesto 36 milijuna dolara vrijednog bakra, prevaranti isporučili obojano kamenje

Prevara nije otkrivena sve dok brodovi nisu počeli stizati u kinesku luku Lianyungang. Cijeli slučaj sada je na sudu
Bakar, ilustracija
 Kirill Kudryavtsev/AFP

Jedna je tvrtka prošloga ljeta od turskog dobavljača dobila samo obojano kamenje umjesto 36 milijuna dolara vrijednog bakra, piše BBC.

Tvrtka Mercuria Energy Group sa sjedištem u Ženevi kaže da je žrtva prevare nakon što su pokušali kupiti 10.000 tona bakrenih ploča. Kad je teret počeo pristizati u Kinu, otkriveno je da su kontejneri puni obojenog kamenja.

Bizarni slučaj dogodio se unatoč svim sigurnosnim i inspekcijskim kontrolama.

Prošle godine Mercuria je pristala kupiti bakrene ploče koje su trebale biti isporučene u Kinu. Otpremljeno je oko 6000 tona u više od 300 kontejnera na ukupno osam brodova.

No, prije isplovljavanja iz luke u blizini Istanbula, bakar je zamijenjen pločama za popločavanje cesta koje su bile obojane sprejem kako bi nalikovale polupročišćenom metalu.

Mercuria, jedan od pet najvećih svjetskih trgovaca naftom, sada protiv dobavljača bakra Bietsan Bakira traži odštetu na turskim i britanskim sudovima.

Turska policija privela je niz ljudi povezanih s prevarama s bakrom.

"Osumnjičeni za koje se smatra da su umiješani u različite dijelove ovog organiziranog kriminala na štetu Mercurije, privedeni su zahvaljujući Odjelu za financijski kriminal u Istanbulu", navodi se u priopćenju tvrtke.

Slomljeni pečati

Čini se da je na početku u prvim pošiljkama kontejnera doista bio bakar, prije nego što ga je pregledala inspekcija. Pečati koji se koriste za sprečavanje prevara bili su učvršćeni na spremnicima.

No, spremnici su nakon toga otvoreni, a bakar zamijenjen kamenom za popločavanje, rekli su medijima u istanbulskom odvjetničkom uredu KYB. Prevaranti su zamijenili prave i lažne pečate kontejnera kako bi izbjegli da ih se otkrije.

Jednom kad su brodovi bili na moru, Mercuria je isplatila 36 milijuna dolara u pet rata.

Prevara nije otkrivena sve dok brodovi nisu počeli stizati u kinesku luku Lianyungang kasnije tog mjeseca.

"Kupac je podnio zahtjev za kriminalističkim istraživanjem protiv prodavatelja i dva posrednika", navodi se u priopćenju turske policije. "Utvrđeno je da je incident rezultat organizirane prevare."

U slučaju neisporuke, trgovac može podnijeti odštetni zahtjev. No, Mercuria je otkrila da je samo jedan od sedam ugovora koje je turska tvrtka koristila za osiguranje tereta bio stvaran. Svi ostali bili su krivotvoreni.

Bietsan Bakir, turska firma koja je prodala bakar Mercuriji, slučaj nije željela komentirati. Ovog tjedna očekuje se više sudskih ročišta u tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:25