ATIPIČAN PROSVJED

Umirovljenik (73) se usred noći pojavio pred domom ruskog diplomata i izveo show: ‘Neka me uhite!‘

"Želim ih probuditi. I doslovno i figurativno‘, rekao je građanin Osla te dodao da je zbog svojih postupaka spreman i otići u zatvor

Kjetil Krane tijekom prosvjeda u Oslu

 Screenshot/Twitter

Kjetil Krane, 73-godišnji građanin trenutno snijegom prekrivenog Osla u Norveškoj, prosvjedovao je protiv rata u Ukrajini tako što je pred kuću ruskih diplomata u svome gradu donio zvučnik i glasno im puštao zvuk japanske sirene za maglu, piše The Telegraph.

Krane je neobičan prosvjed izveo 24. veljače, na dan godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu. Norvežanin je prosvjed započeo u kasnim večernjim satima, a za spomenutu se sirenu odlučio jer nalikuje sireni za uzbunu.

- Želio sam ih probuditi. I doslovno i figurativno. I fizički, ali i zato što su odgovorni za ovaj rat - rekao je 73-godišnjak norveškim novinama Nettavisen.

Nettavisen je objavio videozapis Kraneova prosvjeda na kojem se može vidjeti kako umirovljenik pušta zvuk sirene, a jedan od stanovnika doma razmiče zavjese i gleda prema ulici. Krane je na prosvjed došao u bijeloj majici na kojoj piše "Rusi, probudite se".

Uoči prosvjeda, Norvežanin je drugim stanovnicima te ulice podijelio letke na kojima piše zašto radi to što radi. "Ukrajinski je rat i naš rat", napisao je u letku.

- Nestrpljivo čekam da prihvatimo rat. To je moralni čin i spreman sam da me policija uhiti - rekao je Krane. Umirovljenik je s lica mjesta otišao prije nego što je policija stigla. Međutim, rekao je i da mu ne smeta ni to što će možda morati platiti kaznu zbog neprijavljenog prosvjeda.

- Siguran sam da imam dovoljno prijatelja i poznanika koji će mi pomoć s plaćanjem kazne - rekao je Krane.

Prosvjedi povodom godinu dana rata u Ukrajini organizirani su i drugim europskim gradovima poput Berlina i Londona.

Grupa je umjetnika pred rusku ambasadu u Berlinu tako dopremila uništeni sovjetski T-72 tenk, a aktivistička je grupa Led By Donkeys trotoar pred ruskom ambasadom u Londonu prebojala u boje ukrajinske zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:47