GORE NE MOŽE

Ukrajinu u crnom scenariju čeka potpuni slom: Prijeti im gubitak cijele generacije muškaraca?

Zdravi muškarci, mlađi od 30 godina, okosnica su većine vojski, ali njihov udio u Ukrajini najmanji je u modernoj povijesti zemlje

Volodimir Zelenski 

 Pool /ukrainian Presidentia/Zuma Press/Profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Oko milijun muškaraca u službi ukrajinske vojske potpuno je iscrpljeno jer mnogi od njih na bojištu su već dvije godine. Deseci tisuća poginuli su, ili imaju teške ozljede, pa su novi regruti očajnički potrebni. No, podaci pokazuju da je Ukrajina suočena s demografskim ograničenjem koje je davno počelo, a rezultat je da ima vrlo malo mladih muškaraca.

Naime, zdravi muškarci, mlađi od 30 godina, okosnica su većine vojski, ali njihov udio u Ukrajini najmanji je u modernoj povijesti zemlje. To je razlog što Ukrajina mora uravnotežiti potrebu da se suprotstavi nemilosrdnoj ruskoj ofenzivi dodavanjem novih vojnika, a da istodobno ne uđe u rizik da uništi cijele generacije, ističe se ovih dana u analizi New York Timesa.

Naglašava se da je predsjednik Volodimir Zelenski poduzeo politički bolan korak, snizivši granicu novačenja vojnika s 27 na 25 godina, što je, istina, još uvijek visoka dobna granica jer, primjerice, u SAD-u, muškarci mogu biti unovačeni već s 18 godina.

Razlog zašto Ukrajina oklijeva smanjiti dob za vojsku je dugotrajni povijesni utjecaj na demografska kretanja, a što seže čak stoljeće unatrag. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata rođeno je manje beba, što je desetljećima kasnije smanjilo broj stanovnika.

image

Volodimir Zelenski

Pool /ukrainian Presidentia/Zuma Press/Profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Raspad Sovjetskog Saveza 1991. učinio je brojčano malu generaciju još manjom, s obzirom na to da je natalitet pao tijekom ekonomske krize. Djeca rođena u to vrijeme sada su mladići. No, zbog pada broja rođenih, u Ukrajini je dvostruko više muškaraca u 40-ima negoli onih u dvadesetima.

Istina, nagli pad nataliteta u Ukrajini devedesetih nije usamljen, jer se slični trendovi bilježe i u drugim postsovjetskim državama, uključujući i Rusiju, ali u Ukrajini je to bilo drastičnije.

- Gospodarska neizvjesnost u devedesetima utjecala je na reproduktivno ponašanje stanovništva, kaže Oleksandr Gladun, zamjenik ravnatelja Instituta za demografiju i društvene studije Ptukha.

U godini kada je Ukrajina stekla neovisnost, 1991., Ukrajinke su u prosjeku imale 1,9 djece. Desetljeće kasnije natalitet je pao na 1,1 dijete. Kad su ta djeca navršila 20, učinak depopulacije najprije se osjetio u nedostatku radne snage, a zatim još značajnije nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022.

Odlukom da unovači muškarce s 25 godina, Zelenski riskira daljnje smanjenje te brojčano skromne generacije Ukrajinaca. Tim više što mnogi od ograničenog broja 25 i 26-godišnjih muškaraca (oko 467.000, prema vladinoj procjeni za 2022.) već služe vojsku, žive u okupiranim područjima ili izvan Ukrajine.

Drugi, pak, imaju posao ili su invalidi, pa su izuzeti od vojnog roka. Zato je nejasno koliko će brzo Ukrajina uspjeti skupiti i obučiti dodatne trupe koje su joj potrebne, i hoće li one biti spremne prije šire ruske ofenzive.

- Odluka je donesena, dobra je, ali prekasno, rekao je Serhiy Hrabsky, pukovnik i ratni komentator za ukrajinske medije.

No, implikacije rata za sljedeću generaciju Ukrajinaca postaju sve jasnije. Broj rođenih od 2021. do 2023. pao je gotovo zapolovicu. Važan čimbenik koji stoji iza pada, kažu demografi, jest to da je, prema Eurostatu, oko 800.000 Ukrajinki u dobi od 18 do 34 godine pobjeglo u zemlje Europske unije. Stručnjaci procjenjuju da zasad, odsutnost žena iz zemlje igra veću ulogu u ukrajinskoj demografiji nego regrutacija muškaraca.

- Izgledi za poboljšanje nataliteta ovise o dva faktora - koliko će muškaraca poginuti u ratu, i koliko će se žena vratiti iz Europe. No, Ukrajina nema drugi izbor, nego pozvati mlađe ljude u već iscrpljenu vojsku. Što drugo možemo učiniti? Rat je!, zaključio je demograf Gladun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:43