OPASNA SJETVA

Ukrajinski seljaci golim rukama vade mine iz zemlje: ‘Strah me, ali moram sijati‘

Trećina Ukrajine kontaminirana je minama, a službeni pirotehničari očistili su 45.000 eksplozivnih naprava

Lanjska sjetva u Zaporižji

 Dmytro Smolyenko/Nurphoto Via AFP

Poljoprivrednici u Ukrajini vlastitim rukama vade mine iz svojih polja kako ne bi propustili ovogodišnju sjetvu. Reporter CNN-a posjetio je Veliku Komišuvahu u Harkivskoj oblasti i tamo razgovarao s Oleksandom Havrilukom, lokalnim obrađivačem plodne ukrajinske zemlje, "europske žitnice", koja je među najvećim izvoznicima žitarica na svijetu.

Kad se prvi put vratio na svoju njivu nakon odlaska okupacijske ruske vojske, priča mu Havriluk, suze su mu se kotrljale niz lice. Njegova farma bila je gotovo potpuno devastirana, teška mašinerija vrijedna milijune u komadima, a prošlogodišnja žetva spaljena. Ipak, kad je Havriluk odlučio ponovno prionuti poslu, to su bili manji problemi. Puno veću muku predstavljale su mine. Naime, njegove su njive bile zasijane golemim protutenkovskim napravama.

"Donio sam ih ovdje iz polja, tu sam ih stavio", pokazuje 69-godišnji Havriluk nanizanih pet, šest žutih mina. Očajan je, objašnjava, jer ne želi propustiti početak sjetve koja počinje sad, početkom travnja. I tako je, unatoč službenim upozorenjima i zdravom razumu, ovaj poljoprivrednik pročešljao polje detektorom metala te potom vlastitim rukama izvadio mine.

"Da, bilo me strah. Ali moram sijati", objasnio je novinaru zašto je pristupio čišćenju "barem jednog dijela svojih polja". A Havriluk je vlasnik 30 četvornih kilometara zemlje.

Službeni ukrajinski izvori kažu kako je trećina zemlje kontaminirana minama. Kažu i da su službeni pirotehničari očistili 45.000 eksplozivnih naprava. Međutim, riječ je o skupom i sporom procesu koji su stručnjaci odavno proglasili jednim od najvećih problema u zemlji. Kao da rat ne odnosi dovoljno života i udova, CNN navodi kako se gotovo svaki tjedan čuje vijest da je neki seljak stradao ili ranjen zbog mina.

HALO Trust najveća je svjetska organizacija za uklanjanje mina. Trenutačno ima 700 zaposlenih na deminiranju u Ukrajini. Do kraja godine planiraju tu brojku udvostručiti.

"Uklanjanje mina na vlastitu ruku izrazito je opasno. Mnoge od njih su osmišljene tako da eksplodiraju kad ih netko pokuša ukloniti. Ukrajina je strašno kontaminirana - i to u svim dijelovima. To neće moći riješiti jedna organizacija, tu će trebati sudjelovati cijela zemlja", rekla je za CNN šefica podružnice u Ukrajini, Mairi Cunningham.

Oleksander Havriluk za CNN kaže kako je osobno izvukao 20 komada s njiva u Velikoj Komišuvahi, blizu Izjuma, strateškog grada oko kojeg su se vodile velike borbe.

"Pođete, nađete ju, uzmete štap, procijenite veličinu i onda je iskopate. Pa je pažljivo podignete i iznesete", objašnjava. Zna da je opasno. Ali nema drugog izbora.

Svoju farmu gradio je od nule proteklih 25 godina. Opet će je podići, to je kruh za njegovu obitelj.

"Trenutačno je najvažnije riješiti se mina", govori na oblačan dan novinaru CNN-a dok su oko njega razrušeni silosi i razbijena oprema. Početak travnja je blizu.

No minirana polja Ukrajine puno su širi problem. I ne znače kruh samo za obitelj Havriluk. Svijet se suočava s nestašicama osnovnih namirnica zbog rata u Ukrajini. U siječnju je objavljeno da je prošle godine iz Ukrajine izvezeno 30 posto žitarica manje nego prethodne, prijeratne godine. Minirana polja i sporo čišćenje samo će pogoršati taj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:40