STRAH U HARKOVU

Ukrajinski grad na meti Rusa - jedni spremaju skloništa, drugi bježe: ‘Kupio sam kartu u jednom smjeru‘

Dok se neki stanovnici spremaju napustiti zemlju, drugi se organiziraju kako bi spremni dočekali Ruse i pomogli ukrajinskim vojnicima

Prizor iz Harkova

 Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/Profimedia

Kirilo Zolotarjev je imao 30 godina kad su ga meci iz puške ruskoga vojnika pogodili u lakat i zdjelicu tijekom rata u Ukrajini 2014. godine, piše Telegraph.

Ovaj ukrajinski vojnik nakon toga je osam mjeseci proveo u invalidskim kolicima, morao je ponovno učiti hodati i još uvijek koristi štap.

Sada, kad se približava četrdesetoj i radi kao IT-jevac u ukrajinskom gradu Harkovu, Zolotarjev je ponovno suočen s mogućnošću rata dok se ruske trupe gomilaju nedaleko sjeverne granice.

'Spreman sam ponovno se pridružiti vojsci ako me trebaju, no bio sam ozbiljno ranjen - pa bi u slučaju da me zovu, značilo da smo u stvarno ozbiljnom ratu', kaže ovaj vojni veteran uz nelagodni osmijeh.

Prvi na udaru

Prošli tjedan je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio da bi Harkov mogao biti prvi grad kojeg će Putinove snage napasti. Taj grad s oko milijun žitelja smješten je tek 15 kilometara od ruske granice.

Njegove su riječi izazvale nemir u Harkovu, no u utorak je pokušao smiriti javnost kazavši kako 'Harkov predstavlja nadu, Harkov je Ukrajina i ne želi da ga okupira Rusija te nikad neće biti okupiran.'

Na neki način, Harkov je ukrajinska postrevolucijska priča o uspjehu.

Nekad središte sovjetske industrije, ovih ga dana krasi naziv ukrajinske 'silicijske doline' i ima najbrže rastući tehnološki sektor u čitavoj zemlji. Ulice su prepune kafića i barova iz kojih dopire zapadnjačka glazba, dok se u samome gradu nalazi 30-ak fakulteta.

No velik dio stanovništva Harkova govori ruski zbog čega bi Vladimiru Putinu mogao postati privlačna meta. Naime, ruski vođa već dugo ima želju - kako on to vidi - 'osloboditi' bivše sovjetske države.

Zolotarjev kaže kako ga, zbog njegovog vojnog iskustva, kolege iz IT sektora pitaju što da rade u slučaju invazije.

'Moj savjet je da ne ostaju u ratnoj zoni jer to vojsci može zakomplicirati situaciju i ojačati neprijatelja', kaže. 'Drugi savjet je da osiguraju dovoljnu zalihu gotovine i imaju uz sebe sve dokumente u papirnatom obliku jer prvo što bi se moglo prekinuti su telekomunikacije.'

Što se njegovih osobnih planova tiče, on i njegova supruga će se zajedno s 13-godišnjom kćerkom skloniti kod prijatelja.

Zolotarjev nije jedini koji poduzima mjere predostrožnosti zbog eventualne invazije.

Oleg, 46-godišnji vozač taksija, već je kupio kartu u jednom smjeru da napusti Ukrajinu. 'Želim otići. Mislim da će doći do rata. Idem u Španjolsku - na svijetu se puno ratuje, ali ondje je mirno.'

Otpor ruskoj okupaciji

Tatjana Bednjak, vlasnica obrta u Harkovu, nikad nije bila u vojsci, ali ju to nije spriječilo da također pruži otpor ruskoj okupaciji.

Posljednjih osam godina ona vodi svoju osobnu kampanju protiv Rusa te u svojem Mercedesu redovito vojnicima na granici dovozi opremu i zalihe.

'Ne znam upravljati tenkom niti pucati iz puške, no definitivno ću se boriti, pomoći ću oko zaliha', kaže ova 49-godišnjakinja koja ima tvrtku za uvoz i izvoz. 'Savjetovala bih ruskim vojnicima da ostanu kod kuće.'

Gospođa Bednjak posjećuje granicu dva do tri puta tjedno kako bi ukrajinskim vojnicima dovezla zalihe u vidu tople odjeće, hrane, vode i dijelova za vozila.

'Što god da trebaju', kaže ona.

Ova majka četvero djece dio je dobrovoljne logističke grupe koja je osnovana u žaru ukrajinske revolucije 2014. godine. U ono vrijeme, kaže, vojska je bila u rasulu i vojnici su jedva imali dovoljno opreme i hrane da prežive, a kamoli da se odupru invaziji.

'To je bila totalna katastrofa - nije bilo mehaničara, niti bilo kakve opreme i odjeće za vojnike koji su, zapravo, gladovali. Kupovali smo opremu i zalihe od vlastitog novca', kaže Bednjak.

Dodaje kako je sada ukrajinska vojska daleko bolje opremljena. No svejedno je zabrinuta, baš kao i neki ukrajinski dužnosnici, da bi proruske snage mogle pokrenuti napade unutar Ukrajine i to iskoristiti kao izgovor za invaziju.

Vladimir Putin 'predstavlja tiraniju'

Ranije istoga dana, ukrajinska je policija objavila da je uhitila nekoliko proruskih diverzanata koji su planirali 'seriju napada' na gradsku infrastrukturu.

I gospođa Bednjak također pravi planove za hitne situacije pa je svoj podrum pretvorila u sklonište sa svom potrebnom opremom i dovoljno hrane i vode za tjedan dana.

Na pitanje kakav je njezin stav o Putinu i njegovoj vojsci, ona na trenutak zastane jer ne želi psovati na snimci.

No ubrzo kaže kako Putin 'predstavlja tiraniju'.

'Ako govorimo o vojnicima na granici, oni samo slijede naredbe. No ako mislite na ruske vojnike koji ulaze u Ukrajinu i tvrde da nas štite - o njima mislim sve najgore i želim im sve najgore', kaže Bednjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:21