BITKA ZA SJEVERODONJECK

Ukrajinski branitelji kažu kako su odbili žestoke ruske napade: ‘Situacija je izrazito eskalirala‘

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck

 Anatolii STEPANOV/AFP

Ukrajinski branitelji odbili su u nedjelju ruske napade na Sjeverodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Hajdaj. Proteklih dana uništeni su deseci objekata.

"Situacija je izrazito eskalirala", rekao je Hajdaj.

Ukrajinska vlada u međuvremenu je pozvala Zapad da joj pošalje oružje većeg dometa za nastavak borbi u ratu koji traje već četvrti mjesec.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Rusija je koncentrirala velik broj vojnih snaga na malom području, za razliku od ranijih faza sukoba kada je na određenim područjima uglavnom raspoređivala manje svojih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva.

"U tim je područjima stanje neopisivo teško. I zahvalan sam svima koji su izdržali ove napade", rekao je u svom noćnom video-obraćanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 20:34