VELIKI IZDACI ZA VOJSKU

Ukrajinski BDP bit će gotovo prepolovljen u 2022.: ‘Moramo pronaći dodatne izvore za financiranje‘

Ruski tenkovi, ukrajinska oklopna vozila i ukrajinski vojnik s protutenkovskim oružjem

 Profimedia

Ukrajinski BDP smanjit će se ove godine za 45 posto, rekao je u srijedu ministar financija Serhiv Marčenko, dodavši da vlada mora pronaći nove izvore financiranja proračunskih potreba u uvjetima ruske invazije.

Ukrajina tako očekuje veći pad gospodarstva u 2022. nego Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji su procijenili da će se ukrajinsko gospodarstvo zbog ruske invazije smanjiti 30 odnosno 35 posto.

"Građani Ukrajine plaćaju ogromnu cijenu koju nije moguće izmjeriti. Može se izmjeriti projekcija pada BDP-a, a mi smo ove godine na oko 45 posto”, rekao je Marčenko.

Ukrajina podmiruje svoje obaveze prema inozemnim ulagačima unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače. Početkom rujna mora platiti milijardu dolara po dolarskoj obveznici, a zbog rata iz mjeseca u mjesec niže manjak u proračunu od pet milijardi dolara.

Marčenko je naglasio da moraju pronaći dodatne izvore za financiranje manjka jer mogu pokriti samo "62 posto naših primarnih proračunskih potreba", kada se isključe izdaci za vojsku.

"Izdanjem ratnih obveznica već smo prikupili više od 2,2 milijarde dolara. Vojne obveznice važna su investicija za potporu državnom proračunu u ratnim vremenima", dodao je ukrajinski ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:41