MASAKR U ČASIV JARU

Ukrajinske vlasti izvukle tijela 15 poginulih u ruskom raketiranju peterokatnice, deseci su zarobljeni

Pet ranjenih osoba ranije je u nedjelju izvučeno, objavila je spasilačka služba i dodala da su uspostavili kontakt s još tri osobe pod ruševinama

Spašavanje preživjelih i izvlačenje tijela iz ruševina peterokatnice u Časiv Jaru

 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajinske vlasti izvijestile su u nedjelju da su izvukle tijela 15 poginulih ispod ruševina peterokatnice koju su raketirale ruske snage u grad Časiv Jaru u istočnoj pokrajini Donjeck.

Pet drugih ranjenih osoba ranije je u nedjelju izvučeno, objavila je spasilačka služba na Facebooku i dodala da su uspostavili kontakt s još tri osobe zarobljene pod ruševinama.

Guverner regije Pavlo Kiriljenko ranije na Twitteru objavio da je "najmanje tridesetak ljudi" još pod zidovima peterokatnice pogođene kasno u subotu ruskim raketama Uragan.

Ulaz u blok potpuno je uništen, rekao je Kirilenko i dodao da spasilačke službe nastavljaju posao potrage za preživjelima u napadu na Časiv Jar, nekih 30 kilometara jugoistočno od Slovjanska.

Ruska novinska agencija TASS je pak citirala proruske separatiste, koji tvrde da su ukrajinske snage granatirale stambena područja u gradu Donjecku.

Agencije ne mogu iz neovisnog izbora provjeriti te informacije. Rusija redovito tvrdi da ne napada civilne ciljeve.

U nedjelju je rusko ministarstvo objavilo da su ruski vojnici ubili 100 ukrajinskih vojnika u raketnom napadu na tvornicu keramike u Slovjansku kojom se koristilo ukrajinsko topništvo.

Ruski fokus na Donjeck

Ministarstvo u Moskvi je ustvrdilo da je uništilo više od 1000 komada streljiva za topničke sustave M-777 howitzers koje su Ukrajini isporučile Sjedinjene Države te još 700 komada streljiva za višestruke bacače raketa Grad.

Rusko ministarstvo tvrdi i da su ruski zrakoplovi Su-35 srušili dva ukrajinska zrakoplova tog tipa i avione Mig-29.

Dodaje nadalje da su ruske snage srušile 242 ukrajinska zrakoplova i 137 helikoptera od kraja veljače kada je počela invazija koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

Ta ruska tvrdnja odudara od izvješća prema kojima je Ukrajina posjedovala samo 100 aviona i 90 helikoptera prije rata.

Nakon što su osvojile gotovo cijelu pokrajinu Lugansk, ruske snage sada su fokusirane na Donjeck. Proruski sepratisti žele zaokružiti i uspostaviti punu kontrolu nad objema pokrajinama koje se zajedno nazivaju Donbas.

Vlada u Kijevu poziva zapadne saveznike da isporuče Ukrajini još teškog i dalekometnog oružja radi obrane teritorija i povrata područja koje su zauzele ruske snage.

Ranije u nedjelju Kijev je pozvao civile da hitno napuste južnu pokrajinu Herson koju su okupirale ruske snage jer ukrajinska vojska planira protuofenzivu.

Vlasti koje je na okupiranim područjima postavila Moskva tvrde da je regija Harkiv "neotuđivi dio ruske zemlje", što znači da Kremlj planira anektirati dio ili cijelo to područje, navodi američki Insititut za studije rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:13