SLABA INTEGRACIJA

Ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj masovno padaju na ispitima - njemačkog jezika

Oko 56.000 je palo na završnom ispitu, u najvećem broju slučajeva zbog slabog poznavanja njemačkog

Ilustracija, osoba s ukrajinskom zastavom u Njemačkoj

 Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia/Sachelle Babbar/zuma Press/profimedia

Državna revizija je Bundestag upozorila na to da manje od polovine ukrajinskih izbjeglica u Njemačkoj uspješno završi integracijski tečaj, prenose njemački mediji u srijedu.

"Unatoč ogromnim troškovima, rezultati integracijskih tečajeva su otrežnjavajući: manje od polovine ukrajinskih izbjeglica je ove tečajeve završilo uspješno", stoji u izvješću Državne revizije dostavljenom parlamentarnom odboru za proračun, a koje prenose njemački mediji.

Državna revizija se pritom poziva na podatke Saveznog ureda za migracije i izbjeglice po kojemu je od početka rata u Ukrajini u veljači 2022. 450.000 ukrajinskih izbjeglica prijavljeno na integracijske tečajeve koji se u najvećem dijelu sastoje od učenja njemačkog jezika.

Od tog broja je do kraja rujna ove godine 135.000 krenulo na integracijske tečajeve, a od čega je svega 61.266 tečajeve završilo s uspjehom. Oko 56.000 je palo na završnom ispitu, u najvećem broju slučajeva zbog slabog poznavanja njemačkog, a 16.000 je tečaj prekinulo prijevremeno.

Od početka rata u Ukrajini u Njemačkoj je prijavljeno preko milijun izbjeglica iz ove zemlje. Oni, za razliku od ostalih izbjeglica, već od prvog dana polažu pravo na puni iznos socijalne pomoći i ostalih državnih nadoknada poput preuzimanja stanarine i režija, kao i državljani Njemačke.

Nedavna ispitivanja su pokazala da svega svaki peti izbjeglica iz Ukrajine u radno sposobnoj starosnoj dobi ima zaposlenje.

Kao glavni razlog niskoj stopi zaposlenje među ukrajinskim izbjeglicama se navodi nedovoljno poznavanje njemačkog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08