PALO ZADNJE UPORIŠTE

Ukrajinska vojska priznala da su izgubili Lisičansk: ‘Nastavak obrane doveo bi do kobnih posljedica‘

Ukrajina je potvrdila navode ruskog ministarstva koje je ranije reklo da je Šojgu obavijestio Putina da je grad pao

Rusi potpuno preuzeli Lisičansk

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ukrajinska vojska potvrdila je da se povukla iz strateškog grada Lisičanska te su Rusi tako preuzeli kontrolu nad cijelom istočnom regijom Luhansk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad tim područjem.

- Ako zapovjednici naše vojske povuku ljude s određenih točaka na fronti gdje neprijatelj ima oružanu nadmoć, a što vrijedi i za Lisičansk, to znači samo jedno, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

"Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici i ubrzanju pošiljka modernog naoružanja", dodao je.

Nešto prije Zelenskog i ukrajinska vojska je priznala da su izgubili grad.

- Nastavak obrane grada doveo bi do kobnih posljedica u svjetlu ruske nadmoći u broju i opremi, poručila je ukrajinska vojska i dodala kako su odluku o povlačenju donijeli kako bi sačuvali živote ukrajinskih branitelja.

- Nažalost, čelična volja i domoljublje nisu dovoljni za uspjeh – potrebni su materijalno-tehnički resursi, poručili su.

Ruska državna novinska agencija TASS i agencija Interfax, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, ranije su objavile da su ruske i separatističke snage u istočnoj Ukrajini preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom, posljednjim velikim ukrajinskim uporištem u Luhansku i "oslobodile su čitavu pokrajinu Lugansk".

Prema priopćenju ruskog ministarstva, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je "čitava regija Lugansk oslobođena".

U ranijem priopćenju u nedjelju rusko je ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage opkolile istočni grad Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je tada i da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk.

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodilo se u prethodnom priopćenju ruskog ministarstva obrane..

Rusija je usredotočena na istjerivanje ukrajinskih snaga iz pokrajina Luhansk i Doneck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:54