DRUGI DAN INVAZIJE

Ukrajinska veleposlanica: ‘Rusi ne napreduju kako su zamislili‘; Kličko: ‘Noć će biti jako teška‘

Ukrajinski predsjednik pozvao je u petak Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi, optužujući Zapad za za politikanstvo

Vitalij Kličko

 Handout/kiev Mayor Press-service/afp

Vode se borbe i odjekuju eksplozije u Kijevu drugog dana ruske invazije na Ukrajinu čije oružane snage ruski predsjednik Vladimir Putin poziva da preuzmu vlast u zemlji, dok istovremeno tisuće Ukrajinaca pokušavaju pobjeći.

Iako su popodne stigle informacije da su ruski diverzanti ušli u sjeverno predgrađe, Kijevljani se ne kane predati. Stanovnicima je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenskij prkosno se snimio na ulicama grada.

Zelenskij je u petak navečer na Facebooku podijelio kratki video s premijerom i suradnicima, a snimljen je u predsjedničkom uredu koji se može vidjeti u pozadini.

„Svi smo ovdje, u Kijevu, i branimo Ukrajinu“, rekao je.

Njegov je video objavljen kao odgovor na glasine da se skriva u bunkeru ili da je napustio ukrajinski glavni grad.

Gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada Kijeva Vitalij Kličko je u petak rekao da se u gradu čulo pet eksplozija s razmakom od tri do pet minuta u blizini elektrane sjeverno od grada.

“Hitne službe su na putu. Saznajemo detalje”, rekao je.

Kasnije je objavljeno da elektrana radi normalno.

Kličko je dodao da su mostovi u gradu zaštićeni i pod posebnom kontrolom i da se podižu kontrolni punktovi u blizini strateških mjesta u gradu dok se ruske snage približavaju.

„Situacija je sad – bez pretjerivanja – opasna za Kijev. Noć, sve do jutra, bit će vrlo teška”, rekao je Kličko.

Drugog dana ruske invazije na Ukrajinu vode se borbe i odjekuju eksplozije u Kijevu.

image

Ukrajina

EyePress News/EyePress via AFP

"Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost u petak.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je da će Rusija provesti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi nikakvu mogućnost da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku. Naglasio je da Moskva ne želi da Ukrajinom upravljaju "neonacisti" i dodao da će Moskva biti spremna za razgovore s Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u petak Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo.

Stigao je odgovor NATO-a. Raspoređuje elemente svojih snaga za brzu reakciju na istočnim granicama, izjavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka virtualnog samita čelnika 30 država članica.

Dodao je da su Sjedinjene Države, Kanada i europski saveznici rasporedili tisuće dodatnih vojnika u istočne dijelove Saveza, da NATO ima 100 borbenih zrakoplova u visokoj borbenoj pripravnosti na 30 različitih lokacija te preko 120 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije, uključujući zamrzavanje imovine Putina i Lavrova.

image

Red ispred ljekarne u Kijevu

Genya Savilov

SAD i EU odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a, čemu se protive Njemačka, Italija i Mađarska.

Tisuće stanovnika iz Ukrajine pristižu u Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku i Slovačku, a mnogi od njih satima čekaju na zakrčenim graničnim prijelazima.

Slovačke vlasti pozivaju na darivanje krvi, te su osposobile bolnice s 5380 kreveta za vojsku ili NATO. Bugarska je počela izdavati putovnice svojim građanima u Kijevu koji nemaju isprave za putovanje, te je u Kijev poslala četiri autobusa za evakuaciju.

Ruska invazija bi mogla natjerati pet milijuna Ukrajinaca da pobjegnu u inozemstvo, objavila je u petak humanitarna agencija UN-a. Raseljeno je već oko 100.000 ljudi od početka invazije, dodaje.

Eurovizija bez Rusije

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) formalno je prekinula proces prijema Rusije u članstvo i zatvara ured u Moskvi, objavila je u petak ta međunarodna organizacija.

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer "suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali", priopćeno je.

image

Prizor eksplozije u Kijevu

Zumapress.com/Zuma Press/Profimedia

Europska radiodifuzijska unija (EBU) izbacila je Rusiju s ovogodišnje Eurovizije.

Estonija se u petak pridružila susjednoj Latviji i zabranila emitiranja za televizijske kuće na ruskom jeziku.

Sirija i Kina uz Putina

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozdravio je u petak u telefonskom razgovoru s Putinom rusku invaziju na Ukrajinu, ocijenivši da je riječ o "korekciji povijesti".

"Sirija je na strani Rusije jer je uvjerena u utemeljenost njezine pozicije", ocijenio je Asad, priopćeno je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell te šefica britanske diplomacije Liz Truss odvojeno su pozvali Kinu, saveznicu Rusije, da osudi invaziju i stane u obranu suvereniteta Ukrajine.

Kina je u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove "invazijom" ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava, dok Srbija odbija nedvosmisleno osuditi invaziju i pridružiti se zemljama koje nameću sankcije Rusiji.

'Kijev i dalje čvrsto pod ukrajinskom kontrolom '

Ruski napad na Ukrajinu bio je grublji u petak i uključivao je napade na civilnu infrastrukturu u Kijevu, no ruske snage nisu napredovale kako je bilo zamišljeno te je glavni grad ostao čvrsto pod ukrajinskom kontrolom, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova.

Rusija je namjerno gađala dio ukrajinske civilne infrastrukture i bolnice, a ukrajinski dužnosnici skupljaju dokaze o ratnim zločinima koje će predočiti Međunarodnom kaznenom sudu, kazala je Markarova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ostaje u Kijevu i vodio je „veoma produktivan” telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joe Bidenom u petak, rekla je veleposlanica novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak trostruku invaziju Ukrajine sa sjevera, istoka i juga, na što su tjednima upozoravali vođe zapadnih zemalja. Invazija predstavlja najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Rusija je zauzela černobilsku nuklearnu elektranu nakon čega je ukrajinska nuklearna služba zabilježila više razine radijacije, ali ne i opasne.

Čini se da se to dogodilo, kako tvrdi Kijev, zbog ruske vojne aktivnosti uslijed koje se radioaktivna prašina digla u zrak.

„Osobito smo zabrinuti zbog situacije u černobilskoj elektrani”, gdje su Rusi uzeli 92 taoca, rekla je Markarova i dodala da su za elektranu sada odgovorne ruske snage i ruska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 12:45