JENS STOLTENBERG

‘Ukrajinska protuofenziva napreduje, ne baš kako smo se nadali, ali ipak osvajaju oko 100 metara na dan‘

‘Ruska vojska bila je druga najjača na svijetu, a sada je druga najjača u Ukrajini. To je prilično impresivno‘, tvrdi glavni tajnik NATO-a

Jens Stoltenberg

 Petras Malukas/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da Ukrajinci sporije napreduju u svojoj protuofenzivi protiv ruskih snaga nego što su se nadali, ali ipak osvajaju oko 100 metara na dan, a napredovanje ukrajinskih snaga pohvalio je i britanski premijer Rishi Sunak, prenosi dpa.

"Ukrajinci postupno napreduju i to dokazuje važnost naše potpore i također da možemo i da smo voljni nastaviti pomagati", rekao je na sastanku odbora Europskog parlamenta u Bruxellesu.

"To su velike borbe, teške borbe, ali oni su uspjeli probiti obrambenu liniju ruskih snaga. Ruska vojska bila je druga najjača na svijetu, a sada je druga najjača u Ukrajini. To je prilično impresivno."

Potvrdio je također da su rumunjske vlasti obavijestile NATO o ostacima mogućeg drona koji su pronađeni u blizini granice s Ukrajinom. Rekao je da NATO nema informacije o tome da je riječ o namjernom ruskom napadu.

London brani ukrajinsku protuofenzivu

Britanska vlada također je u četvrtak branila ukrajinsku protuofenzivu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je britanskog premijera Rishija Sunaka o napretku u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Sunak je "pohvalio ukrajinske oružane snage na njihovu kontinuiranom napredovanju na bojnišnici", priopćio je njegov ured.

Na pitanje novinara dijeli li Sunak mišljenje nekih dužnosnika da ukrajinska protuofenziva napreduje sporije od očekivanog, premijerov glasnogovornik rekao je: "Ne. Nije na meni da ulazim u operativno napredovanje ukrajinskih oružanih snaga, ali mislim da se jasno vidi da ukrajinska vojska radi nevjerojatan posao protiv puno veće vojske i trebalo bi ih pohvaliti za njihove napore."

"To je dokaz hrabrosti ukrajinskih oružanih snaga i pomoći koju su dobili iz cijelog svijeta, uključujući britanski narod."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:54