RAT SE ZAHUKTAVA

Ukrajinska protuofenziva je počela, egzodus s Krima, javila se i Kina: ‘Zna se tko je glavni pokretač rata!‘

Guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj rekao je da je Rusija povećala broj plaćenika koji se nalaze u Donjeckoj oblasti
 BULENT KILIC/AFP

Žestoke su se borbe u četvrtak vodile kod ukrajinskog sela Piski jer Rusija, kako navodi Reuters, želi što prije zauzeti Donbas, industrijaliziranu regiju na istoku Ukrajine. Istovremeno, Kijev je Moskvu optužio da svoju artiljeriju sakriva iza nuklearne elektrane u Zaporižji.

Dužnosnik Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov rekao je da Rusi i proruski separatisti kontroliraju Piski, selo koje se nalazi 10 kilometara sjeverozapadno od Donjecka.

- Vruće je u Piskiju. Selo je naše, no Ukrajinci pružaju otpor na sjeveru i zapadu - rekao je Bezsonov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajinci, međutim, tvrde da Piski nije pao u ruke Rusa.

Reuters spomenute tvrdnje nije mogao potvrditi.

Nuklearka u Zaporižji kao zaklon

Nakon što Rusi na samom početku rata u Ukrajini nisu uspjeli zauzeti Kijev, njihov je glavni cilj postalo zauzimanje Donbasa. Rusi trenutno kontroliraju praktički cijelu Luhansku oblast, međutim Donjecka oblast još nije pala u njihove ruke.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je da Rusi nisu imali uspjeha u Piskiju.

Guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj rekao je da je Rusija povećala broj plaćenika koji se nalaze u toj regiji te da su među njima i pripadnici plaćeničke skupine Wagner.

- Ukrajinski su gradovi nekoć bili miroljubivi. Sada su bačeni nazad u srednji vijek... Ljudi odlaze jer se boje da će se tijekom nadolazeće zime smrznuti - rekao je Hajdaj u razgovoru za jednu ukrajinsku televizijsku postaju.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u srijedu ubila 13, a ranila 10 osoba kada je s područja oko nuklearne elektrane u Zaporižji ispalila rakete.

Ukrajinci tvrde da je to napravila jer je znala da je malo vjerojatno da će ukrajinske snage uzvratiti vatru. Ukrajina tvrdi da se u i oko nuklearke nalazi 500 ruskih vojnika te određeno teško naoružanje.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za ugrožavanje spomenute nuklearke koja još uvijek radi te koju trenutno vodi ukrajinsko osoblje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorila je da bi nuklearna katastrofa mogla nastupiti ako bi se oštetila elektrana u Zaporižji.

‘SAD je začetnik ukrajinske krize‘

Kina je u srijedu nazvala Sjedinjene Američke Države "glavnim pokretačem" ukrajinske krize, optužujući Washington da je širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut.

U razgovoru za agenciju TASS, Zhang Hanhui, kineski veleposlanik u Moskvi optužio je SAD da je stalnim širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut i istovremeno potpomagao proeuropske snage u Ukrajini, nauštrb onih odanih Moskvi.

"Kao začetnik i glavni huškač i pokretač ukrajinske krize, Washington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom opremom", rekao je Zhang. "Krajnji cilj je dugotrajnim ratom i najstrožim sankcijama iscrpiti i slomiti Rusiju."

Zhang je također istaknuo da su kinesko-ruski odnosi "ušli u najbolje razdoblje u povijesti, s najvišom razinom međusobnog povjerenja i interakcije te s najvećim strateškim značajem".

Stupovi dima na Krimu

Eksplozije koje su u utorak potresle rusku vojnu bazu Saki na anektiranom poluotoku Krimu mogle bi se smatrati početkom ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje i novom prekretnicom u ratu. Tako barem tvrde dva neimenovana visoka ukrajinska dužnosnika za portal Politico, koji navode da Kijev nedvojbeno stoji iza udara.

Serija eksplozija i ogromni stupovi dima koji su se izdizali iznad krimskih plaža su potjerali ruske turiste na bijeg preko Kerčkog mosta. Moskva je pokušala umanjiti značaj i opseg eksplozija, u kojima je najmanje jedna osoba izgubila život.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odmah je kazao da je "ruski rat protiv Ukrajine i cijele slobodne Europe počeo s Krimom i mora završiti s Krimom, njegovim oslobođenjem, i znam da ćemo se vratiti na ukrajinski Krim". Ministar obrane Oleksij Reznikov je pak javno negirao odgovornost i samo usput napomenuo da je "opasno pušiti oko eksploziva".

Međutim, anonimni ukrajinski dužnosnik za Politico nedvosmisleno poručuje kako ovo označava pravi početak ofenzive kojim će Ukrajina pokušati osloboditi grad Herson i okolicu. Drugi pak najavljuje da bi ostatak kolovoza i rujan mogli po intenzitetu borbe nalikovati veljači, odnosno najžešćim borbama na početku rata.

Uspješan udar na vojnu metu tako daleko iza ruskih linija, pa još na Krimu, bio bi prilično neugodan za ruski režim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 12:05