OBLIKOVANJE BOJIŠTA

Ukrajinska ofenziva tek je u začetku? Ruski blogeri u drami: ‘Iz sata u sat vijesti su sve alarmantnije‘

Novi napadi označavaju početak ofenzive, a ruske obrambene linije mogle bi biti krhkije nego što se mislilo

Ukrajinski vojnici pucaju prema ruskim položajima

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

Prije nego je rušenje brane Nova Kahovka zasjenilo sva druga događanja u Ukrajini, nešto dalje ukrajinske snage napale su nekoliko mjesta kroz koja prolazi prva linija fronte s ciljem pojačavanja protuofenzive. Prijavljeni su istodobni napadi na najmanje pet mjesta u istočnoj regiji Donecka, a ruski izvori tvrde da su uočeni tenkovi Leopard što bi značilo da su se najnovije kijevske snage, koje je obučavao NATO, prvi put pridružile prvoj crti bojišnice, prenosi Telegraph.

Viši ukrajinski dužnosnik za The Telegraph nije potvrdio početak ofenzive, već tvrdi da vojska provodi "operacije oblikovanja" da bi pokušali pronaći ranjivosti u ruskim linijama.

- Intenzitet protunapada na pojedinim dijelovima bojišnice s naše strane raste, rekao je Yuriy Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane.

Kijev već duže vrijeme priprema protuofenzivu kako bi oslobodio okupirana područja uz pomoć nove opreme koja je stigla sa Zapada. Posljednjih tjedana Ukrajina je pokrenula niz probnih napada, uključujući i napade dronovima, kako bi testirali rusku obranu.

Reznikov Rusima pustio Depeche Mode

Napadi dugog dometa, uz pomoć krstareće rakete Storm Shadow koju je donirala Britanija, ciljali su na ruska logistička središta, zapovjedne centre i gomilanje trupa iza neprijateljskih linija. Vjerovalo se da će Ukrajina pokrenuti 12 novih ofenzivnih brigada, od kojih su devet obučavale zemlje NATO-a, nakon što je otkrivena značajna rupa u ruskoj obrani duž bojišnice. Tijekom vikenda, ukrajinski su dužnosnici potvrdili da neće biti javne objave za početak ofenzive.

Oleksii Reznikov, ukrajinski ministar obrane, na Twitteru je objavio stihove hit singla Depeche Modea iz 1990. Enjoy The Silence, uz snimku koja prikazuje ukrajinske vojnike koji drže prst na ustima dok napreduju u borbi. Zapadni dužnosnici rekli su za The Economist da novi napadi zapravo označavaju početak ofenzive i da bi ruske obrambene linije mogle biti krhkije nego što se mislilo.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, rekao je u ponedjeljak da ukrajinske snage imaju dovoljno naoružanja za početak protuofenzive. Američki vojni sateliti otkrili su porast broja topničkih udara i kopnenih napada s ukrajinskih položaja zbog čega su dužnosnici u Washingtonu ustanovili da je ofenziva zapravo već započela.

- Ne želim da u zapisniku stoji da ofenziva nije počela. Nećemo staviti sve tenkove na jedno mjesto, pucati iz signalnog topa i jurišati, rekao je Sak.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su se obranili od velikog napada sa šest mehaniziranih bataljuna i dvije tenkovske bojne u južnoj regiji Donjecka.

- Neprijateljev cilj bio je probiti ono što su smatrali najranjivijim dijelom fronte, no nisu ispunili svoj zadatak, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Vojni blogeri odbacili tvrdnje Kremlja

Da bi potkrijepilo svoje tvrdnje, ministarstvo je objavilo snimke dronom koje pokazuju okršaj između ukrajinskih snaga u tenkovima i ruskih trupa. Snimka je geolocirana na selo zapadno od Velike Novosilke, naselja nekih 60 milja jugozapadno od Donjecka. Konašenkov tvrdi da je ubijeno 250 ukrajinskih vojnika, uništeno 16 tenkova, tri borbena vozila pješaštva i 21 borbeno oklopno vozilo. Tvrdnju je nemoguće provjeriti.

S druge strane, nekoliko ruskih ratnih blogera proturječilo je tvrdnjama Moskve izvješćujući o velikim ukrajinskim dobicima. Viši ruski zapovjednik Alexander Hodakovski smatra da je napad iznenadio moskovske snage i doveo ih u težak položaj. Ukrajinske snage navodno su se pretvarale da su se povukle prije nego što su izvršile napad na Novodonjeck.

- Lijevo od Vuhledara, neprijatelj je s ograničenim snagama, koristeći do 10 oklopnih vozila, krenuo u ofenzivu. Do sada je bio uspješan, napisao je Hodakovski na Telegramu. Istaknuti ruski vojni bloger War Gonzo napisao je pak da vijesti s prve linije bojišnice iz sata u sat postaju sve alarmantnije.

image
Agence/Bestimage/Profimedia/Agence/bestimage/profimedia

Telegram kanal Rybar, koji ima više od milijun pretplatnika, izvijestio je da su u napadu korišteni borbeni tenkovi Leopard 2 njemačke proizvodnje i francuska borbena vozila AMX-10. Fotografije podijeljene na društvenim mrežama pokazuju američka oklopna vozila MaxxPro napuštena blizu Neskuchnea, 58 milja zapadno od Donjecka.

Igor Girkin, jedan od najistaknutijih ratnih navijača, upozorio je da Ukrajina još uvijek nije u potpunosti iskoristila svoje glavne snage. - Ako je neprijateljska ofenziva stvarno počela, a ne radi se o ‘testiranju snaga’, intenzitet bitaka samo će se povećavati u narednim danima, rekao je.

Ruski partizani nastavljaju s operacijom u Belgorodu

Ukrajinsko ministarstvo obrane zanijekalo je ikakva saznanja o bitci, a glasnogovornik Glavnog stožera oružanih snaga zemlje rekao je Reutersu da nema nikakvih informacija. Kijev ima politiku nekomentiranja vojnih operacija dok one ne budu dovršene. Ukrajinski dužnosnici, međutim, potvrdili su ofenzivne operacije na rubovima Bahmuta, epicentra borbi u protekloj godini.

Ruski izvori izvijestili su o napadima na sela Klishchiivka i Kurdyumivka, koje se nalaze južno od Bahmuta. Napadi su bili osmišljeni tako da se zauzmu uzvisine oko grada s kojih bi se onda uspostavilo daljnje napredovanje. Sjeverno od grada, Jevgenij Prigožin, vođa ruskih Wagnerovih plaćenika, rekao je da je selo Berhivka zauzela Ukrajina.

- Dio naselja Berhivka već je izgubljen, trupe tiho bježe. Sramota, napisao je u poruci koju je podijelila njegova vlastita novinska kuća.

U međuvremenu, ruski partizani, boreći se u ime Kijeva, nastavili su svoju ofenzivu unutar ruske pogranične regije Belgorod, navodno uništivši određeni broj neprijateljskih oklopnih vozila. Napad preko ruske granice na grad Šebekino pokrenut je prošlog tjedna.

Ruske radio postaje u regijama koje graniče s Ukrajinom navodno su emitirale poruku Vladimira Putina u kojoj je upozorio da su snage Kijeva prešle granicu te da su ukrajinske trupe naoružane do zuba od strane NATO-a uz potporu Washingtona izvršile invaziju na regije Kursk, Belgorod i Bryansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:14