UKLJUČITE SE

Ukrajini zbog invazije prijeti humanitarna katastrofa. Caritas dao upute kako možete pomoći

Hrvatski Crveni križ je u pripravnosti jer se očekuje veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku

Ukrajinska zastava; ilustracija

 Thibaud Moritz/AFP

Želite li i sami pomoći građanima Ukrajine, Hrvatski Caritas omogućio je tri opcije. Nakon što je ukrajinski Caritas u srijedu objavio žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis, Hrvatski Caritas je jučer počeo s humanitarnom akcijom.

Novčana pomoć može se uplatiti online na njihovoj stranici www.caritas.hr, pozivom na telefon 060 9010 (cijena poziva je 6,25 kuna) ili uplatom na njihov račun kod Privredne banke Zagreb. Podaci za uplatu - IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini.

- Hrvatski Caritas stavio na raspolaganje svoje ljudske resurse I iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine. Naglasak je na opremu koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba – poručili su.

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Caritasa, objasnila je za HRT kako u Ukrajini još uvijek ne postoji službeni humanitarni koridor, ali da je važno već sada započeti s prikupljanjem pomoći.

- U ovom trenutku možemo osluškivati njihove potrebe i sukladno našim mogućnostima prikupljati i akumulirati stvari, pripremati transport i u trenutku kad će to biti moguće - a nadamo uskoro - biti spremni poslati pomoć – naglasila je Borko. Za sada je naglasak na novčanoj pomoći kako bi lokalne humanitarne organizacije mogle same nabaviti ono što im je potrebno.

Hrvatski Crveni križ svoje je snage stavio u fazu pripravnosti jer se, prema trenutnim predviđanjima očekuje veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku.

- Ako dođe do prihvata izbjeglica u našoj zemlji, Hrvatski Crveni križ bit će im spreman pružiti pomoć. Trenutno se provodi definiranje prihvatnog kapaciteta i u taj su proces uključena i društva Crvenoga križa koja imaju mogućnosti smještaja ljudi na području Republike Hrvatske – poručili su iz ove organizacije.

Pripremaju i pokretanje apela za pomoć raseljenim i izbjeglim osobama, a aktivirana je i Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa koja će pomagati u evidenciji osoba i obnavljanju obiteljskih veza u slučaju dolaska izbjeglica u Hrvatsku.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku prati situaciju u Ukrajini te će u dogovoru sa središtem odlučiti o daljnjim koracima.

Na Redditu se širi popis ukrajinskih humanitarnih organizacija kojima možete direktno pomoći.

Tabletochki je zaklada koja već 10 godina podupire djecu oboljelu od raka tako što nabavljaju lijekove, opremu I dogovaraju liječenje u inozemstvu.

Organizacija Women Perspectives pomaže ženama koje su proživjele obiteljsko nasilje i diskriminaciju.

Sirius je najveće sklonište za napuštene životinje u Ukrajini s kapacitetom od preko tri tisuće mjesta.

Inicijativa Help the homeless pomaže beskućnicima i starijim osobama upotrebi osiguravajući im besplatne obroke, lijekove, higijenske potrepštine, odjeću i obuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:56