SUPERPRECIZNE RAKETE

Ukrajini stiže oružje koje bi moglo promijeniti ishod rata: No postoji jedan ogroman problem

Nove rakete s bojevom glavom koju Amerikanci namjeravaju isporučiti Ukrajini razvio je Boeing u suradnji sa švedskom kompanijom Saab.

Raketni sustav HIMARS

 Jam Sta Rosa/Afp/Profimedia/Jam Sta Rosa/afp/profimedia

Sjedinjene Države donijele su odluku Ukrajini poslati novo oružje koje može utjecati na ishod rata s Rusijom. Radi se, piše Bloomberg, o sustavu koji uključuje lanser s pratećom opremom, raketu i bojevu glavu malog promjera koja se navodi pomoću satelitskog GPS sustava te može pogoditi metu otprilike veličine jednog metra na 130 kilometara udaljenosti.

Uz takvu preciznost temeljem dobrih obavještajnih podataka mogu se s relativno sigurne udaljenosti neprijatelju nanijeti štete na presudnim pozicijama.

Nove rakete s bojevom glavom koju Amerikanci namjeravaju isporučiti Ukrajini razvio je Boeing u suradnji sa švedskom kompanijom Saab.

Ovaj sustav raketa omogućit će Ukrajini gađanje ciljeva na dvostruko većim udaljenostima nego što su to mogli sa sustavom HIMARS.

Jedini je problem što će taj sustav, koji sa zemlje lansira raketu s bojevom glavom prema neprijateljskim ciljevima također na zemlji, u Ukrajinu stići tek za devet mjeseci, a sve je više informacija koje ukazuju da Rusija priprema novu ofenzivu koja će vjerojatno početi puno ranije.

U jučerašnjem večernjem obraćanju ukrajinski predsjednik Zelenski predviđa da će Rusija brzo pokrenuti novu agresiju s okupiranih teritorija, iako smatra da je režim Vladimira Putina već strateški poražen. Stoga Zelenski traži nastavak dizanja međunarodnog pritiska na Rusiju te tvrdi kako će Ukrajina imati spreman odgovor na svaki novi ruski izazov.

Ukrajina i Njemačka upravo zajednički rade na sastavljanju bojne (bataljuna) Leopard tenkova, kao i razvoju podrške za druge već isporučene sustave kao što su sustavi protuzračne obrane i Gepard tenkovi iste namjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:13