POSLJEDICE RATA

Ukrajini će trebati barem deset godina da razminira svoj teritorij: ‘To je optimistična brojka‘

Prioritet je razminirati infrastrukturu, naseljena područja i ceste, ali trebat će duže vremena da očiste šume, rijeke i obalu

mine u Ukrajini

 Pavlo_Bagmut/NurPhoto via AFP

Ukrajini će trebati najmanje desetljeće da ukloni sve mine i eksplozive sa svoga kopna i iz teritorijalnih voda nakon što završi rat s Rusijom, rekao je u petak dužnosnik službe za izvanredna stanja.

Ukrajina je uspjela očistiti 620 četvornih kilometara teritorija posutog tisućama eksplozivnih naprava, uključujući i 2000 bombi bačenih iz zraka. No gotovo 300.000 četvornih kilometara još uvijek se smatra "kontaminiranima", rekao je dužnosnik.

Ovo je područje veliko kao otprilike pola Ukrajine i gotovo jednako veliko kao Italija.

"Bit će potrebno barem 10 godina, to je optimistična brojka. Ne znamo što se događa na područjima gdje su borbe još uvijek u tijeku", izjavio je glasnogovornik Državne službe za izvanredna stanja Oleksandr Koružij.

"Samo zamislite koliki je broj bombi bačen na nas od strane neprijatelja", rekao je dužnosnik na konferenciji za novinare.

"Prioritet nam je razminirati infrastrukturu, naseljena područja i ceste, ali trebat će nam duže vremena da očistimo šume, rijeke i obalu", dodao je.

Rusija je invaziju Ukrajine započela 24 veljače u, kako je Moskva naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i čišćenje Ukrajine od opasnih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici to odbacuju kao neutemeljen izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 21:11