SVE BLOKIRANO

Ukrajincima stigla najava da slijedi invazija!? Amerikanci: ‘Ratni bubanj se oglasio...‘

Oskvrnavljeni su ukrajinski državni simboli, zastava, grb i zemljovid...

Ukrajinski vojnik u rovu

 Afp

“Ukrajinci! Svi vaši osobni podaci nalaze se na javnoj mreži. Svi podaci na vašem računalu se brišu i neće se moći vratiti. Sve informacije o vama su postale javne, bojte se i očekujte najgore.Ovo je za vašu prošlost, sadašnjost i budućnost”. U objavi se spominju dijelovi Ukrajine, poput Volina koji je pripao SSSR-u nakon pakta Ribbentrop-Molotov.

Ova se poruka, na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku, u petak ujutro pojavila na mrežnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Uz oskvrnavljene ukrajinske državne simbole, zastavu, grb i zemljovid.

Vlada u Kijevu je potvrdila da se zemlja našla pod snažnim kibernetičkim napadom. “Kao rezultat masivnog hakerskog napada, mrežne stranice Ministarstva vanjskih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade. Naši stručnjaci već rade na obnavljanju rada IT sustava”, napisao je na Facebooku glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

The Financial Times navodi da su udarom zahvaćene mrežne stranice i ministarstva obrazovanja, poljoprivrede, izvanrednih slučajeva, energetike, veterana i zaštite okoliša. Nisu radile ni mrežne stranice Državne riznice i Diia, platforma za elektronske usluge javnosti, gdje su pohranjene potvrde o cijepljenju i elektronske putovnice.

U trenutku pisanja ove vijesti nije bilo potvrđeno odakle je napad došao, ali su mnogi, ne bez razloga, uperili prst prema Moskvi povezujući napad s vijestima o ruskom nezadovoljstvu razgovorima o sigurnosnim jamstvima održanim ovog tjedna. Ruska su izaslanstva razgovarala sa SAD-om, NATO-m i OESS-om. I rekla da nisu zadovoljna razgovorima.

Nikolenko je za AP bio jasan: "Prerano je donositi zaključke jer je istraga u tijeku, ali postoji dugi niz ruskih kibernetičkih napada na Ukrajinu u prošlosti”.

"Ratni bubanj se oglasio", rekao je visoki američki diplomat za Reuters.

Ukrajinski su dužnosnici upozoravali da bi kibernetički napadi i drugi oblici destabiliziranja zemlje na unutarnjem planu mogli biti uvod u rusku agresiju. Slična je strategija pratila rusku aneksiju Krima i početak pobune istočnih ukrajinskih pokrajina.

FT spekulira da bi napad mogao biti i iz poljskih izvora jer u toj zemlji postoje skupine koje se protive zbližavanju vlada koje je posljedica ruske prijetnje Ukrajini.

“Mobilizirat ćemo sve naše resurse kako bismo pomogli Ukrajini da se uhvati u koštac s ovim kibernetičkim napadom. Nažalost, znali smo da bi se to moglo dogoditi”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, kako prenosi Reuters, na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Brestu. “Teško je reći [tko stoji iza toga]. Ne mogu nikoga kriviti jer nemam dokaza, ali možemo zamisliti.”

image

Josep Borrell

Fred Tanneau

Ukrajinska unutarnja sigurnosna služba SBU objavila je da nije došlo do narušavanja privatnosti niti izlaganja osobnih podataka tijekom hakerskog napada.

Iz te su službe u više navrata objavili da se zemlja nalazi pod gotovo neprestanim pritiskom kibernetičkih napada iz Rusije s ciljem unutarnje destabilizacije. Posebno apostrofirajući pitanje energetske sigurnosti.

Rusija tvrdi da ne planira napad na Ukrajinu. TASS prenosi kako je EU obećala Ukrajini pomoć zbog kibernetičkog napada. Službenih izjava nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:27