RUSKA PRIJETNJA

Ukrajinci zastavama i himnom prkose strahu od invazije: ‘Ne bojimo se, nisu nas zastrašili‘

Nitko ne može voljeti naš dom kao mi. I samo mi, zajedno, možemo štititi svoj dom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij
 Stringer/Sputnik/Sputnik via AFP

Ukrajinci su u srijedu izvjesili državne zastave i intonirali himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije za koju su zapadne sile rekle da bi mogla biti neizbježna.

Žuto-plave zastave istaknute su na školama, bolnicama i mnogim trgovinama na "Dan jedinstva", novi praznik koji je ovaj tjedan uveo predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što je Rusija nagomilala vojsku pored ukrajinskih granica.

image
ALI ATMACA/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Rusija je zanijekala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene "vojno-tehničke akcije" ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a.

Na glavnoj ulici Hreščatik u središtu Kijeva, gdje su zastavama ukrašeni vladini uredi, za mnoge je običan dan.

"Normalan je dan, a te zastave ovdje su s razlogom, da pokažu kako se nikoga ne bojimo. Nisu nas zastrašili", rekao je Mikola, koji ima mali štand s kavom.

Iz zvučnika na lokalnom vladinu uredu u glavnom gradu Kijevu odjekuju domoljubne pjesme, a na vladinim YouTube kanalima emitiraju se govori i podsjeća na ukrajinsku državnost.

Zelenskij je u televizijskom obraćanju rekao da su Ukrajinci ujedinjeni oko zajedničke želje "da žive u miru, sretno, u obitelji, s djecom s roditeljima".

"Nitko ne može voljeti naš dom kao mi. I samo mi, zajedno, možemo štititi svoj dom", rekao je.

'Tu smo i ostajemo'

Zelenskij, i sam aktivni korisnik društvenih mreža, pozvao je Ukrajince da objavljuju fotografije i videozapise s ukrajinskom zastavom te dodaju hashtagove. Na Instagramu korisnici objavljuju fotografije pod hashtagom #UnityDay.

Zelenskij je dugo govorio da, premda vjeruje kako Rusija prijeti napadom na njegovu zemlju, zapadni saveznici precjenjuju vjerojatnost neposredne invazije, odgovarajući na napore Moskve da zastraši Ukrajinu i posije paniku.

Mihajlo Podoljak, savjetnik u Zelenskijevu uredu, rekao je ovaj tjedan da je predsjednik odabrao 16. veljače kao domoljubni praznik djelomično ironično, kao odgovor na medijska izvješća da bi se invazija mogla dogoditi u srijedu.

U utorak je rusko ministarstvo obrane priopćilo kako nakon vježbi vraća dio vojnika u njihove baze. Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da dosad nisu potvrdili taj potez. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je više od 150.000 ruskih vojnika trenutno raspoređeno u blizini Ukrajine.

Nekoliko sati nakon ruske objave, Ukrajina je rekla da su internetske mreže njezina ministarstva obrane i dvije banke pod kibernetičkim napadom. Iako Kijev nije rekao tko stoji iza incidenta, u priopćenju se sugerira da upire prstom u Rusiju.

"Svi nas žele uplašiti, a mi smo tu i ostajemo", rekla je Ludmila, umirovljenica, koja na reveru kaputa nosi malu ukrajinsku zastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:07