RAZBJESNILI PUTINA

Ukrajinci zabranili slijetanje ruskim aviokompanijama

 AFP

Kijev je zabranio glavnim ruskim aviokompanijama, među kojima su Aeroflot i Transaero, slijetanje na aerodrome u Ukrajini, izjavio je u petak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Preleti ruskih zrakoplova iznad Ukrajine biti će i dalje dozvoljeni, osim ako prevoze vojnu opremu ili vojnike, doznaje se iz službenog priopćenja premijerovog ureda.

Ukrajina je ovaj mjesec na crnu listu stavila 25 ruskih zrakoplovnih kompanija, označivši ih kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Odnosi Ukrajine i Rusije pali su na najnižu razinu ikada, a Kijev i dalje upozorava da Moskva podupire proruske separatiste na istoku zemlje. Ukrajina tvrdi da Rusija ne samo sa nastavlja naoružavati pobunjenike već šalje i svoje vojnike.

Prema UN-u, u sukobu na istoku Ukrajine do sada je poginulo više od 8000 ljudi.

Kremlj: 'Odluka Kijeva o zabrani letova je čin ludila'

'Odluka Kijeva o zabrani letova ruskih zrakoplovnih tvrtki u Ukrajinu, ako uistinu bude primijenjena, bit će još jedan 'čin ludila'', izjavio je tajnik za medije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

'Ne znam jesu li ukrajinske kolege obavijestile ruske zrakoplovne vlasti, ali mogu reći da bi zabrana letova između Rusije i Ukrajine bila još jedan čin ludila', izjavio je Peskov, prenosi Beta.

Peskov sumnja u to ima li ukrajinski predsjednik ovlasti zabraniti letove iz Rusije te dodaje da, prema međunarodnom pravu, letove mogu zabraniti samo zrakoplovne vlasti putem posebnih kanala.

Po nalogu premijera Arsenija Jacenjuka, ukrajinske zrakoplovne vlasti počele su slati obavijesti ruskim zrakoplovnim tvrtkama da od 25. kolovoza neće dobiti dozvolu za letove u Ukrajinu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Ukrajina je ruskim zrakoplovnim tvrtkama također zabranila i tranzitne letove u slučaju da prenose vojnu opremu, teret dvojne namjene ili vojnike.

Među 20 tvrtki kojima su uvede sankcije nalazi se i najveći ruski prijevoznik 'Aeroflot'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:51