RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci upozoravaju: ‘Stanje u najvećoj europskoj nuklearki je kritično‘

Ključne događaje 100. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ruski vojnik ispred nuklearke Zaporižje

 Andrey Borodulin/AFP

Ključni događaji:

- 'Pobjeda će biti naša', poručio je u petak Volodimir Zelenski

- UN: Rat u Ukrajini neće imati pobjednika

- Stoltenberg: 'Moramo se pripremiti za rat na duge staze'

- Podolnjak: 'Nećemo koristiti američko oružje za napad na Rusiju'

- Peskov: 'U 100 dana postigli smo određene rezultate'


>>>NOVO 21:57 Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u petak da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio "povijesnu i najveću pogrešku" kada je napao Ukrajinu, zbog čega je danas "izoliran".

"Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio povijesnu i najveću pogrešku prema svom narodu, prema sebi i prema povijesti", rekao je Macron, stotog dana rata, u razgovoru za francuski regionalni medij.

"Mislim da je izoliran. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju, a izaći iz nje je teško", istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik je opetovao da "Rusiju ne treba ponižavati" - što je loše primljeno na istoku Europe - "kako bismo joj, čim borbe prestanu, mogli diplomatskim putem omogućiti izlazak" iz te situacije.


21:46 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak kako između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske počinje ozbiljan sukob.

'Prema mojim informacijama, u Ukrajini se počinje razvijati ozbiljan sukob između Zelenskog i ukrajinske vojske. Vojska kao nitko drugi razumije što znači sukob s Rusijom. Oni vide svoje sposobnosti i koliko dugo se mogu boriti. A više se ne mogu boriti. Vidite, Rusija je promijenila taktiku', rekao je Lukašenko novinarima, prenosi ruski TASS. Opširnije pročitajte OVDJE.


21:22 U točno 100 dana ruske invazije na Ukrajinu, obje strane trpe teške vojne, a Ukrajina i posebno teške civilne gubitke, no precizne brojke nemoguće je provjeriti i nedvosmisleno utvrditi, pogotovo one koje dolaze od pristranih medija te neslužbenih, ali i službenih podataka koje objavljuju predstavnici vlasti i institucija dviju zemalja.

Rusija nije ažurirala broj svojih poginulih vojnika još od kraja ožujka, kada su izvijestili o 1351 ubijenom vojniku i 3825 ranjenih. No, nedavno je neovisna novinska agencija iStories iz tisuća novinskih članaka i objava na društvenim mrežama, odnosno potvrda obitelji i rođaka, ali i putem vijesti o smrti, kako je prenio The Moscow Times, utvrdila kako broj ruskih gubitaka iznosi 3043. Opširnije izvješće pročitajte OVDJE.


21:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak optužbe da Rusija blokira izvoz žita preko ukrajinskih luka i predložio da se žito izvozi kroz Bjelorusiju, uz uvjet da se toj zemlji ukinu sankcije.

Putin je u intervjuu za državnu televiziju rekao da zapad pokušava prikriti vlastite pogreške optužujući Rusiju za probleme na globalnom tržištu. Opširnije pročitajte OVDJE.


21:18 Nije posebna novost konstatirati da umjesto 3 ili 13, ruski intenzivni ratu u Ukrajini na dan 3. lipnja 2022. godine traje već punih 100 dana. No, dok branitelji dnevno gube i do stotinjak ljudi, uz oko 500 ranjenih, na oko 700 kilometara linije bojišnice – prilično je jasno da ruski gubici tu nisu manji. Vojnu analizu Igora Tabaka o zbivanjima na ratištu u Ukrajini možete pročitati OVDJE.


21:15 Dvojica Reutersovih novinara su ranjena, a vozač ubijen u petak kada je na njihovo vozilo zapucano na putu u grad Sjeverodoneck na istoku Ukrajine.

Fotograf Aleksander Ermočenko i kamerman Pavel Klimov vozili su se u automobilu koji su im dale ruske snage na dijelu ceste pod njihovom kontrolom između Sjeverodonecka i Rubižna, deset kilometara sjeverno. Opširnije pročitajte OVDJE.


19:55 Najveća nuklearna elektrana u Europi, koja se nalazi u okupiranoj jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižje, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih dijelova, izvijestila je ukrajinska vojno-obavještajna agencija, a prenosi The Guardian.

"U tvornici je došlo do kritične situacije u smislu osiguravanja stabilnog i sigurnog rada. Gotovo da nema rezervnih dijelova i potrošnog materijala", naveli su obavještajni službenici ukrajinskog ministarstva obrane.

Elektranu u Zaporižju okupirale su ruske snage nedugo nakon što je Moskva započela invaziju na Ukrajinu, ali pogonom još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

Pogonima upravljaju u cjelotjednim rotacijama osoblja kojem su oduzete sve osobne stvari i telefoni, navodi se u priopćenju ukrajinske vojne obavještajne agencije.


18:20 Čelnik Afričke unije Macky Sall apelirao je na Vladimira Putina da razmisli o nestašici hrane koju je ruska invazija na Ukrajinu prouzročila u afričkim zemljama.

Ruski predsjednik ugostio je predsjednika Senegala u svojoj rezidenciji u Sočiju na Crnom moru, a dvojica predsjednika razgovarali su o globalnoj nestašici hrane i zalihama žitarica koje su zarobljene u ukrajinskim lukama.

Kako prenosi AFP, Sall je zamolio Putina da 'osvijesti činjenicu da su afričke zemlje, čak i kada su kilometrima udaljene od ratnih zbivanja, postale ekonomske žrtve sukoba'.

- Sve što se tiče hrane, žitarica i gnojiva mora biti izuzeto od sankcija Zapada nametnutih Rusiji, rekao je Sall dodajući da afričke zemlje zbog sankcija više nemaju pristup žitu iz Rusije, a osobito gnojivu koje je 'izuzetno važno za ionako deficitarnu poljoprivredu u Africi'.

image

Vladimir Putin i Macky Sall (desno)

Mikhail Klimentyev/AFP
image

Macky Sall i Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/AFP

Sall je poručio da to stvara ozbiljne prijetnje sigurnosti hrane na kontinentu.

- U novoj fazi razvoja pridajemo veliku važnost našim odnosima s afričkim zemljama, i moram reći da je to dalo određene pozitivne rezultate, rekao je.

Nakon sastanka čelnik Afričke unije rekao je da je Vladimir Putin tijekom razgovora izrazio spremnost da olakša izvoz žitarica iz Ukrajine.

U obraćanju novinarima Putin nije spominjao zalihe žitarica, ali je rekao da je Rusija 'uvijek na strani Afrike'.

Na Twitteru je Macky Sall objavio fotografije sastanka u Sočiju i napisao da mu je Putin rekao da je Rusija spremna 'osigurati izvoz svoje pšenice i gnojiva'.


17:50 Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu, objavio je u petak visoki ukrajinski dužnosnik.

Rusija traži uhićenje Nevzorova, optužujući ga za širenje lažnih vijesti o onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Iz Rusije je pobjegao u ožujku.


15:05 Vijeće Europske unije usvojilo je u petak šesti paket sankcija protiv Rusije, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s iznimkom za zemlje koje nemaju izlaza na more.

U petak ujutro dovršen je pisani postupak donošenja odluke i nova uredba bi tijekom dana trebala biti objavljena u službenom glasilu EU-a, čime stupa na snagu.

Najvažniji dio šestog paketa je zabrana uvoza sirove ruske nafte brodovima, ali ta mjera stupa na snagu tek za šest mjeseci, a za osam mjeseci za naftne derivate.

Komisija je šesti paket predložila prije mjesec dana i usvajanje je tjednima bilo blokirano zbog protivljenja Mađarske. Na kraju su ostale države članice popustile Mađarskoj, koja je osigurala da i dalje može uvoziti jeftinu rusku naftu.

Slovačka, Češka i Mađarska moći će i dalje uvoziti naftu koja se doprema naftovodom Družba. Na inzistiranje Mađarske predviđeno je da se i dalje može uvoziti ruska nafta tankerima u slučaju da se nešto dogodi s naftovodom Družba.


14:04 "Pobjeda će biti naša", poručio je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkoj video poruci objavljenoj na Instagramu, u povodu 100. dana ruske invazije na njegovu zemlju.

"Predstavnici države su ovdje, braneći Ukrajinu već 100 dana", rekao je u poruci od 36 sekundi, stojeći ispred zgrade predsjedničkog ureda u Kijevu, pored premijera Denisa Šmigala i predsjednika kluba zastupnika stranke Sluga naroda, Davida Arahamije.

Video poruka objavljena je u povodu 100. dana ruske invazije i podsjeća na drugu poruku koju je Zelenski snimio 25. veljače, dan nakon upada ruskih snaga u Ukrajinu, na istom mjestu i s istim suradnicima, kako bi Ukrajincima ulio povjerenje.

"Svi smo ovdje, naši vojnici su ovdje, građani, društvo, svi smo ovdje u obrani naše neovisnosti, naše države", rekao je tada Zelenski.


13:45 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. lipnja, javili su u petak ruski i srbijanski mediji pozivajući se na glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

Posjet Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice Rusiji, a najavu njegova dolaska prate i poruke državnom vrhu iz srbijanskog oporbenog korpusa da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov će se u Beogradu, kako je najavila Zaharova na brifingu za medije, sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te "druga aktualna pitanja međunarodne politike".


12:33 Kremlj je danas priopćio kako su u 100 dana djelovanja u Ukrajini "postignuti određeni rezultati", a rat će se nastaviti dok se ne ostvare svi ciljevi.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njezini ciljevi.

"Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Poduzete su mjere kako bi se osigurala njihova zaštita i postignuti su određeni rezultati", rekao je, govoreći o dvije otcijepljene regije Ukrajine pod kontrolom Rusije.


11:46 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako vjeruje da Kremlj pokušava pomaknuti rat u "dugotrajnu fazu" izgradnjom slojevite obrane u okupiranim regijama na jugu zemlje, piše Reuters.

Reznikov se također osvrnuo na pitanje potencijalnog članstva Ukrajine u NATO-u. Savez se sastaje kako bi razgovarali o svojoj desetogodišnjoj strategiji u lipnju, a Reznikov je rekao: “Ukrajina će također biti dio strategije, jer smo i mi dio istočnog krila Europe, istočnog boka NATO zemalja, istočnog krila EU. Mislim da će to biti win-win situacija za sve zemlje", rekao je Reznikov, "ako govorimo o članstvu Ukrajine u NATO-u de facto ne de jure, to bi mogla biti dobra ideja u ovoj strategiji."


11:36 Rat u Ukrajini "neće imati pobjednika", ocijenio je u petak koordinator UN-a u zemlji, 100. dana ruske invazije.

"Ovaj rat nema i neće imati pobjednika", ustvrdio je Amin Awad u priopćenju.

"Trebamo mir. Rat mora prestati", dodao je, u trenutku kada su pregovori između Kijeva i Moskve na mrtvoj točki već tjednima.

Awad je izrazio zabrinutost zbog "velike cijene" koju plaća civilno stanovništvo, upozorivši na "uništenje, razaranja u gradovima i selima", kao i na "izgubljene živote, kuće, radna mjesta i perspektive".

Glavni cilj Moskve u Ukrajini zadnjih su tjedana istok i jug zemlje koji bi mogla anektirati.

"Situacija na istoku je zaista teška", rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u razgovoru za Newsmax, dodajući da svaki dan u borbama pogine 60 do 100 vojnika, a 500 ih bude ozlijeđeno.

"U malo više od tri mjeseca, gotovo 14 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno pobjeći iz svojih domova, većinom žene i djeca", istaknuo je Awad, ocijenivši da je to "bez presedana u povijesti".


10:35 U ekskluzivnom intervjuu za Reuters, glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova rekla je da tužitelji koji istražuju slučajeve ratnih zločina u Ukrajini ispituju navode o nasilnoj deportaciji djece u Rusiju dok nastoje izgraditi optužnicu za genocid.

“Imamo više od 20 slučajeva o prisilnom premještanju ljudi. Od prvih dana rata pokrenuli smo ovaj slučaj o genocidu”, kazala je.

Rekla je da je, usred kaosa i razaranja izazvanog ruskim napadom, fokusiranje na uklanjanje djece najbolji način da se osiguraju dokazi potrebni za ispunjavanje rigorozne pravne definicije genocida: „Zato je ovo prisilno premještanje djece vrlo važno za nas."

Venediktova je odbila dati broj koliko je žrtava prisilno prebačeno. Međutim, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je sredinom svibnja da je Rusija tijekom sukoba premjestila više od 210.000 djece, dio od više od 1,2 milijuna Ukrajinaca za koje je Kijev rekao da su deportirani protiv njihove volje.

Rusija je ranije govorila da nudi humanitarnu pomoć onima koji žele dobrovoljno pobjeći iz Ukrajine. Ruska državna novinska agencija Tass u ponedjeljak je citirala neimenovanog dužnosnika za provođenje zakona koji je rekao da je “više od 1,55 milijuna ljudi koji su stigli s teritorija Ukrajine i Donbasa prešlo granicu s Ruskom Federacijom. Među njima je više od 254.000 djece.”

Venediktova je rekla da rat komplicira napore za prikupljanje dokaza. “Do danas nemamo pristup teritoriju. Nemamo pristup ljudima koje možemo pitati, koje možemo intervjuirati”, rekla je. “Čekamo kada će ovaj teritorij biti deokupiran.


10:07 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podolnjak objavio je na Twitteru da Ukrajina ne namjerava upotrijebiti američko oružje za napad na ruski teritorij te je odbacio dezinformacije iz Rusije.

Opširnije pročitajte OVDJE.


9:32 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se zapadne zemlje moraju "pripremiti za rat duge staze".

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući u četvrtak, Stoltenberg je rekao da NATO mora nastaviti podržavati Ukrajinu u onom što je postajalo dug i trajan sukob:

"Samo moramo biti spremni na duge staze jer ono što vidimo jest da je ovaj rat postao rat iscrpljivanja u kojem Ukrajinci plaćaju visoku cijenu za obranu vlastite zemlje na bojnom polju, ali i Rusi imaju velike žrtve.

Naša je odgovornost pružiti potporu Ukrajini. Većina ratova - a također najvjerojatnije i ovaj rat - će u nekoj fazi završiti za pregovaračkim stolom, ali ono što znamo je da je ono što se događa oko pregovaračkog stola vrlo usko povezano sa situacijom na terenu, na bojnom polju, pa im trebamo pomoći, podržati ih, kako bi postigli što bolji ishod ovog sukoba."


8:27 Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luganska, navelo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću objavljenom rano jutros.

Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinska središta vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn kako bi se usredotočila na Donbas, stoji u izvješću.

Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu.

Rusija kontrolira više od 90% Luganske oblasti i vjerojatno će završiti s okupacijom u sljedeća dva tjedna. Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspjehe koncentrirajući borbenu snagu na jedan dio cjelokupne vojne kampanje.

Međutim, u odnosu na izvorni plan Rusije, "ni jedan od strateških ciljeva nije postignut", dodaje se u izvješću.


8:15 U trenucima dok su ukrajinske snage u protuofenzivi na jugu zemlje, iz regije Herson stiže jedan zanimljivi video i to s Telegrama koji koriste proruske snage. Na snimci se vidi kako 113. bataljun Donjecke narodne republike niže pritužbe na račun Putina, a prvi čovjek bataljuna se buni da su ostavljeni da 'umru u hladnoći i gladi'. Kažu da su ostavljeni u 'klaonici' bez oružja i mole Ruse da im se dopusti povratak u Donjecka i da se hitno zaustavi mobilizacija.


>>>NOVO 7:50 Američki Institut za ratne studije tvrdi da se ruske snage bore da uspostave "trajnu kontrolu" nad privremeno okupiranim područjima.

Navodi se kako ruske snage "nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruske rublje ili provoditi birokratske procese".


7:09 Ruska pacifička flota započela je seriju cjelotjednih vježbi u kojima je sudjelovalo više od 40 ratnih brodova i 20 zrakoplova, izvijestila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na Ministarstvo obrane.

Vježbe, koje će trajati do 10. lipnja, uključivat će brodove koji traže "podmornice lažnog neprijatelja" i "razrađuju organizaciju protuzračne obrane za taktičke skupine brodova za izvođenje vježbi borbene obuke na površinskim i zračnim ciljevima", Ministarstvo obrane navodi u priopćenju, prenosi TASS.

Ruski zapovjedni brod Maršal Krilov, fregata Maršal Šapošnjikov i grupa velikih protupodmorničkih brodova i korveta, malih protupodmorničkih brodova, minolovaca, raketnih čamaca i pomoćnih plovila će djelovati u određenim područjima Tihog oceana tijekom vježbe, stoji u priopćenju ministarstva.

Vježbe dolaze u trenutku kada ruska invazija na Ukrajinu traje već 100 dana.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske jedinice "pretpjele značajne gubitke u ljudstvu i opremi" od početka rata krajem veljače.


6:30 Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tijekom ofenzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

"U regiji Herson, Oružane snage su oslobodile 8 kilometara okupiranog teritorija", objavila je postrojba Teritorijalne obrane AZOV Dnipro na Telegramu kasno u četvrtak.

Ukrajinske snage pokrenule su ofenzivu na Herson prema sjeveru prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji, ali čini se da su ukrajinske snage zauzele niz sela u sjevernom dijelu Hersona i učvrstile mostobran preko rijeke Inhulets.


5:32 Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa.

"Imamo određeni uspjeh u borbama u Severodonjecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada “, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

image

Volodimir Zelenski

Izvještaji od četvrtka govore da su se ulične borbe nastavile u Severodonjecku.

"Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije", rekao je Zelenski, misleći na miliciju tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike.

"Što duže traje rat, Rusija će više upisivati ​​sve više podlijih, sramotnih i ciničnijih stvari u svoju povijest", rekao je.

Zelenski se također osvrnuo na nove rakete i streljivo koje će SAD slati Ukrajini.

"Sjedinjene Države su potvrdile da se moderni raketni sustavi HIMARS šalju u našu zemlju. Ovo oružje će stvarno pomoći u spašavanju života naših ljudi i zaštiti naše zemlje. Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, svim našim američkim prijateljima i narodu Sjedinjenih Država za njihovu podršku", dodao je.


Ključne događaje 99. dana rata u Ukrajini pratili smo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:39