ŠTO SADA?

Ukrajinci u nevjerici nakon ‘bombe iz SAD-a‘: ‘Jako nam je teško. Rekli su da će biti uz nas...‘

BBC je razgovarao s Ukrajincima nakon pesimističnih najava iz Washingtona

Volodimir Zelenski

 Handout/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao u srijedu Ukrajincima rekao da će Kijev poraziti Rusiju i "unatoč svemu" postići pravedni mir dok je nastavak ključne američke vojne i financijske pomoći neizvjestan.

Zelenski je svoju poruku prenio neuobičajenim ranojutarnjim videom s kijevskih ulica, na dan kada zemlja obilježava svoje oružane snage.

"Bilo je teško, no izdržali smo", rekao je Zelenski, koji se snimio mobitelom dok je od svog ureda hodao prema spomeniku palim ukrajinskim borcima u središtu glavnog grada.

"Sada nije lako, no krećemo se naprijed. Bez obzira na to koliko je teško, uspjet ćemo. Do naših granica, do našeg naroda. Do našeg mira. Pravednog mira. Unatoč svemu".

Njegove se riječi vjerojatno odnose na neizvjesnost glede budućnosti 60 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći o kojem se tjednima neuspješno raspravlja u američkom Kongresu.

Stanovnici na ulicama Kijeva su rekli da su zabrinuti i da su već osjetili posljedice odgode zapadne vojne pomoći.

"Bojim se da ako Ukrajina ostane bez pomoći, da će se rat odužiti sve više i više te da će biti teško reći kada bi mogao završiti", rekla je za Reuters TV Olha Starostenko, 33-godišnja ekonomistica.

"Moj je prijatelj nedavno poginuo u borbama. Potrebna nam je pomoć što je prije moguće, svaki dan odgode znači gubitak ljudskih života", rekao je 51-godišnji Timur Duško.

"Ovo što traje su igre moći... No uvjeren sam da ćemo dobiti pomoć", dodao je.

U Kijevu je BBC razgovarao s Irinom i njezinim suprugomom Oleksandrom na Kontraktovom trgu.

Prisjetivši se svog života prije invazije, Irini su oči zasuzile.

- Prije nekoliko godina slavili smo na ovom trgu Novu godinu, ovdje je svirao simfonijski orkestar, bilo je jako lijepo. Želimo ponovno svoj život i želimo da Ukrajina pobijedi, stvarno nam treba pomoć iz inozemstva, jer nam je jako teško, rekla je.

Prepirke i kompromisi dio su svakog političkog sustava, ali postaje "sve teže i teže" dobiti potporu Zapada, priznaje ukrajinski oporbeni zastupnik Oleksij Gončarenko, piše BBC.

image

Volodimir Zelenski ispred spomenika palim ukrajinskim borcima

Handout/Afp

On je član parlamentarne skupine prijateljstva SAD-a i Ukrajine i bio je u Washingtonu na sastanku s članovima Kongresa i dužnosnicima američke vlade.

Iako vjeruje da je potpora Ukrajini i dalje snažna, upozorava koliko može naštetiti agonija dugotrajnog čekanja.

"Kada je Zapad govorio, bit ćemo s Ukrajinom koliko god treba, misli li Zapad stvarno na dvije godine? Jesu li dvije godine onoliko koliko je potrebno? Jedina osoba koja ima koristi od ovoga što se sada događa je Putin."

BBC podsjeća na velika iščekivanja od ukrajinske protuofenzive, koja je započela u lipnju. Već su napravljene brojne analize o tome zašto su prošali pokušaji, pri čemu analitičari koji ukazuju na probleme kao što su nedostatak zračne nadmoći, pogrešne strateške procjene i ojačana ruska obrana.

"Možete zaboraviti na svaki dobar plan kada krene prava akcija", kaže obrambeni analitičar Oleksandr Musiienko iz kijevskog Centra za vojne i pravne studije.

image

Ukrajinski vojnici

Roman Pilipey/Afp

Iako smatra da se protuofenziva bliži kraju, bit će važno ne dopustiti da se Rusi "odmaraju" ove zime, smatra on.

"Čak i u ovim teškim vremenima, imamo šanse", kaže on, pogotovo kada stigne još oružja.

"Trebaju nam projektili dugog dometa, bespilotne letjelice i više topničkih granata", poručio je za BBC.

Kijev u velikoj mjeri ovisi o pomoći svojih zapadnih saveznika u borbi protiv znatno veće ruske vojske u najvećem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata, koji je sada u svom 22. mjesecu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je u utorak da je odgoda američke pomoći stvorila "veliki rizik" od toga da bi Ukrajina mogla izgubiti rat, što je jedna od najpesimističnijih procjena nekog višeg ukrajinskog dužnosnika dosad.

Moskva kontrolira oko 17,5 posto ukrajinskog teritorija, a ukrajinske snage se sada suočavaju s novom ruskom ofenzivom na istočnoj bojišnici, pri čemu se osobito žestoke borbe vode oko gradova Avdiivke i Mariinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:17