ISCRPLJENE ZALIHE?

Ukrajinci tvrde: ‘Rusi su ostali bez moćnog oružja, doslovce su sve ispucali‘

Vijest o tome da su Rusi već u 20-ak dana iscrpili sve svoje "zalihe" moćnog raketnog sustava Iskander budi određenu sumnju

Iskander-M rakete

 -/Sputnik/Profimedia

"Već u trećem tjednu rata u Ukrajini Rusija je upotrijebila gotovo sve operativno-taktičke raketne sustave Iskander te krilate rakete Kalibr, koje koristi ruska mornarica, navodi se u priopćenju Glavnog stožera ukrajinskih Oružanih snaga. Zapovjednik ukrajinskih snaga general Valerij Zalužni rekao je da je od početka ruske agresije 24. veljače ispaljeno čak 328 operativno-taktičkih raketa - Iskander, Kalibr, Točka U i raketa klase X.

Vijest o tome da su Rusi već u 20-ak dana iscrpili sve svoje "zalihe" moćnog raketnog sustava Iskander budi određenu sumnju, ali prema podacima nekih ruskih medija (objavljenim prije početka rata), Rusija je do travnja 2020. godine raspolagala sa 140 "komada" tih kratkodometnih balističkih raketa, a prema američkim izvorima, Iskander može dosegnuti udaljenost oko 300 kilometara, a svaki lanser može ispaliti dvije rakete prije ponovnog punjenja.

Ukrajinska strana tvrdi da je zbog tolike potrošnje raketa i različitih tipova municije i punjenja rusko ministarstvo obrane naredilo da ruski vojno-industrijski kompleks prijeđe na 24-satno radno vrijeme radi proizvodnje Kalibra i raznih tipova municije. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su od početka rata izvršena 43 napada na bolnice i druge medicinske objekte, a da je u čak 33 napada korišteno teško naoružanje - tenkovi, rakete, aviobombe i minobacači.

Prema najnovijim američkim obavještajnim podacima, gubici ruske vojske u ljudstvu iznose oko 7000 (Ukrajinci tvrde da ih je gotovo dvostruko), što je već sada više negoli su bili američki gubici u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:01