VELIKI NIZ ILI...?

Ukrajinci tvrde: ‘Oborili smo 11 ruskih aviona u 11 dana!‘ Ruski blogeri: ‘Možda tri. A nisu pali zbog vas...‘

Ukrajinci tvrde da su u 11 dana oborili 11 ruskih zrakoplova: osam Su-34, dva lovca Suhoj Su-35 i rijetki radarski avion Beriev A-50

Arhivska fotografija, ilustracija: ruski borbeni avion, vjerojatno se radi o modelu Su-35S oborenom na početku rata

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/Afp/Profimedia

Ruske zračne snage izgubile su u četvrtak još jedan lovac-bombarder Suhoj Su-34, tvrdi ukrajinsko ratno zrakoplovstvo, a piše Forbes.

Ukrajinci tvrde da su u 11 dana oborili 11 ruskih zrakoplova: osam Su-34, dva lovca Suhoj Su-35 i rijetki radarski avion Beriev A-50. Ove informacije nisu službeno potvrđene s ruske strane, iako njihovi vojni blogeri priznaju gubitak dva Suhoja S-35 i Berieva A-50, ali tvrde da su ih sami oborili u prijateljskoj vatri.

Kako bilo, tih 11 prijavljenih gubitaka gori su nego što bi se moglo činiti za ruske zračne snage koje su pod sve većim pritiskom.

Nejasno je kako točno Ukrajinci obaraju toliko aviona, ako su brojke koje iznose doista točne. Moguće je da su ukrajinske zračne snage dodijelile neke od svojih američkih raketnih bacača Patriot mobilnim skupinama protuzračne obrane koje se kreću u neposrednoj blizini prve crte duge gotovo 1000 km, postavljajući zasjede ruskim zrakoplovima, a zatim se brzo premještaju kako bi izbjegli protunapad.

Ali udaljenost od gotovo 200 km na kojoj su Ukrajinci oborili A-50 u petak nagovještava da je u pitanju raketni sustav većeg dometa.

Možda se radi o S-200 iz Hladnog rata koji su ukrajinske zračne snage izvukle iz dugotrajnog skladištenja.

Također je očito da su Ukrajinci premjestili neke od svoja 24 NASAMS zemlja-zrak PZO sustava dometa od 40 km bliže liniji bojišnice. Uostalom, Rusi su pronašli — i uništili projektilom — svoj prvi NASAMS lanser u blizini južnog grada Zaporižja u ponedjeljak ili prije toga.

Moguće je da su uspješne akcije ruskih snaga pridonijele porastu gubitaka u zrakoplovstvu. Nakon što je prije dva tjedna konačno porazila, uz nevjerojatnu cijenu u ljudstvu i opremi, ukrajinski garnizon u ruševinama Avdiivke u istočnoj Ukrajini koji je ostao bez streljiva, ruska vojska u Ukrajini napreduje protiv drugih ukrajinskih garnizona kojima također ponestaje streljiva - sve zahvaljujući Rusiji nastrojenim republikancima u američkom Kongresu, koji od listopada blokiraju daljnju pomoć SAD-a Ukrajini.

Osjetivši priliku za daljnje napredovanje, ruske zračne snage izvode više naleta bliže liniji fronte, bacajući klizne bombe kako bi potisnule ukrajinske trupe.

- Neprijatelj je prevladao strah od korištenja zrakoplovstva izravno iznad bojnog polja, objasnio je ukrajinski Centar za obrambene strategije, i iako to rezultira gubitkom zrakoplova, njihove kopnene snage dobivaju značajnu prednost u vatrenoj moći.

Ovaj porast ruskih naleta daje ukrajinskoj zračnoj obrani više ciljeva pa sukladno tome imaju priliku oboriti više aviona.

Ruske zračne snage gube ratne zrakoplove daleko brže nego što si mogu priuštiti da ih izgube. Ruska zrakoplovna industrija prigušena sankcijama bori se s izgradnjom više od nekoliko desetaka novih zrakoplova godišnje, piše Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:59