OBRANA ODESE

Ukrajinci tvrde kako su projektilom pogodili ruski brod koji je napao Zmijski otok: ‘Je** te! Jesmo ga!‘

Video koji je podijelila ukrajinska mornarica u ponedjeljak pokazuje noćne borbe, dok projektili ‘paraju‘ tamno nebo

Brod na horizontu iz kojeg izbija dim, Ukrajinci tvrde da se rade o ruskom patrolnom brodu 'Vasily Bikov', za kojeg tvrde da su ga pogodili projektilom

 Mil.in.ua

Ukrajinska vojska tvrdi kako je 'ozbiljno oštetila' jedan od dva ruska ratna broda koji su napali famozni 'Zmijski otok', javlja ukrajinski vojni portal mil.in.ua.

Video koji je podijelila ukrajinska mornarica u ponedjeljak pokazuje noćne borbe, dok projektili 'paraju' tamno nebo.

Izmjenu vatre prate oduševljeni uzvici dvojice muškaraca koji pokušavaju dokučiti jesu li pogodili brod.

- Jesmo! Je*** smo ih pogodili!', kaže oduševljeni muški glas, prizivajući sjećanje na nedavni napad na 'Zmijski otok' kada su ukrajinski vojnici koji su branili otok poručili: 'Ruski ratni brode, je** se!'

Ukrajinska mornarica potvrdila je da su jedinice koje brane Odesu, strateški lučki grad u iščekivanju napada ruskih snaga, pogodile neprijateljski brod, dodajući u izjavi kako se 'neprijatelj ponovno povukao'.

Portal koji prati ukrajinsku vojsku, mil.in.ua, podijelio je zrnastu sliku nečega što izgleda kao teško oštećeni brod koji se dimi na horizontu.

Navodno je pogođeni relativno novi patrolni brod klase 22160 "Vasilij Bikov". Prema vojno-sigurnosnom portalu Janes, to je bio jedan od dva broda uključena u napad na Zmijski otok.

Otok, koji se nalazi na 48 kilometara udaljenosti od ukrajinske obale, je zauzet od Rusa 24. veljače, prvog dana invazije. Isprva se vjerovalo kako je 13 branitelja pobijeno te im je dodijeljena nagrada 'Heroji Ukrajine', prije nego li se saznalo da su još uvijek živi i da ih se drži u zatočeništvu.

I dok Rusi s tenkovima i teškim naoružanjem napreduju prema Kijevu, Crno more postaje sve važnije bojno polje. Okupacija Odese, trećeg najvećeg ukrajinskog grada, pomogla bi Rusima da odsijeku Ukrajinu te bi im dala značajnu prednost na jugu zemlje, piše pak britanskiTelegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:55