VRIJEDAN PLIJEN

Ukrajinci se dočepali najmodernijeg ruskog sustava: ‘Sada imaju neprocjenjive podatke i mogućnosti‘

Ukrajinske i strane obavještajne agencije mogu izvući mnogo iz osvojenih ruskih radara protuzračne obrane Barnaul-T i zapovjednih vozila

Protuzračni obrambeni sustav 9S932-1

 Printscreen/Twitter/Ukraine Weapons Tracker

Ukrajinske vojne snage nastavljaju preotimati ili nailaziti na primjerke nekih od najsofisticiranijih ruskih kopnenih borbenih sredstava. Prošlog vikenda na internetu su se pojavile snimke koje prikazuju rusko zapovjedno vozilo protuzračne obrane opremljeno radarom, inače dio većeg sustava poznatog kao Barnaul-T, koje su ukrajinske trupe pronašle tijekom protuofenzive u sjeveroistočnoj regiji Harkov.

Činjenica da je ovo vozilo namijenjeno da služi kao detektor, zapovjedno i kontrolno mjesto te komunikacijski čvor, sve u jednom, mogla bi ga učiniti posebno neprocjenjivim izvorom obavještajnih podataka za ukrajinske i strane vlade, kao što bi mogao biti i značajan operativni gubitak za ruske snage, prenosi The War Zone. Ukrajinska vojska navodno je ovo vozilo, poznato pod oznakom 9S932-1 i akronimom MRU-B, pronašla relativno netaknuto među ostalim ruskim vozilima i topničkim oruđima u gradu Husarivka.

Vozilo 9S932-1 se najlakše može prepoznati po 1L122 radaru za nadzor i detektiranje ciljeva, koji je postavljen na gornji stražnji dio kupole i preklopljen je tijekom vožnje. Pronađeno je i TZM-T namjensko vozilo za pretovar i to za termobarični topnički raketni sustav TOS-1A, što predstavlja još jedan neuobičajen 'plijen'. Čini se da su ukrajinske snage naišle na najmanje tri primjerka ove komponente sustava Barnaul-T, tijekom gotovo pet tjedana borbi. Ono što izgleda kao drugi 9S932-1 pronađeno je u relativno dobrom stanju u istoj regiji oko 12. ožujka.

Treći je pronađen u blizini glavnog grada Kijeva 3. ožujka ili približno tog datuma i bio je u toliko dobrom stanju da je uključen u ukrajinsku službu u za sada nejasnoj funkciji.

Barnaul-T kao cjeloviti sustav, koji je prvi put uveden u ruske vojne snage 2009. godine i navodno je postigao operativnu sposobnost do 2011. godine, dizajniran je na način da umreži različite sustave protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD), a da istovremeno bude u dovoljnoj mjeri mobilan da može usko surađivati ​​s napredujućim kopnenim snagama. Izvješća kažu da se radi o vrlo modernom i visoko automatiziranom sustavu dizajniranom tako da poboljša sposobnost snaga protuzračne obrane kako bi brzo mogle detektirati razne prijetnje u cijelom borbenom prostoru i hitno djelovati.

Elementi sustava Barnaul-T korišteni su u borbama u Ukrajini od najmanje 2015 godine. Primjerci 9S932-1 posebno redovito djeluju nakon što je ruska vojska pokrenula invaziju u veljači. Jedan video snimak pojavio se ovoga tjedna i navodno prikazuje ruske snage kako barataju mobilnim raketnim sustavom zemlja-zrak 9K35 Strela-10 kratkog dometa, upravo uz podršku zapovjednog vozila 9S932-1, kako bi oborile relativno mali ukrajinski bespilotni zračni sustav oktokopter.

Vojno vozilo 9S932-1, koje za kretanje koristi modificirani višenamjenski gusjenični sustav MT-LBu, služi kao zapovjedno mjesto unutar cjelokupnog sustava. Izravno je povezano s jedinicama opremljenim raznim SHORAD sustavima, kao što su gusjenični Tor-M-series (SA-15) i 9K35 Strela (SA-13) raketni sustavi zemlja-zrak, 9K33 Osa (SA-8) raketni sustavi na kotačima zrak-zrak, 2K22 Tunguska (SA-19) gusjenični sustavi protuzračne obrane i 9K333 Verba (SA-25) ručni raketni sustav zemlja-zrak, također poznat kao prijenosni protuzračni obrambeni sustav (MANPADS).

U određenim slučajevima potrebna je i dodatna oprema za povezivanje vozila 9S932-1 s različitim SHORAD sustavima. Primjerice, 9K333 Verba koristi dodatni sustav poznat kao 9S935 za povezivanje s Barnaul-T mrežom preko samostalnog modula za upravljanje paljbom 9S933.

Pojavio se i video koji navodno prikazuje sustav 9S935 koji je još uvijek uredno zapakiran u kutiju, nakon što je došao u posjed ukrajinskih snaga.

Zahvaljujući svojim integriranim radarima 1L122, 9S932-1 mogu detektirati izravni cilj za SHORAD sustave s kojima su povezani putem podatkovnih veza. Također, mogu prosljeđivati ​​informacije o ciljanju s drugih zemaljskih radara i preko drugih mobilnih zapovjednih mjesta unutar sustava Barnaul-T, kao što su gusjenični 9S931 MP i 9S931-1 MP-K na kotačima. Također mogu obavljati i povrat svojih podataka u mrežu.

Trenutačno ima više verzija sustava Barnaul-T koji koriste druge kombinacije zapovjednih vozila, uključujući varijante bazirane na BTR-MDM, višenamjenskom gusjeničnom vozilu koje se može spustiti iz zraka, namijenjenom zračnim snagama.

Gledano iz neposredne operativne perspektive, ukrajinske snage kad dođu u posjed ili na drugi način neutraliziraju djelovanje 9S932-1 ili bilo koju drugu komponentu sustava Barnaul-T, mogu ograničiti rusku sposobnost da osiguraju učinkovitu protuzračnu obranu za svoje jedinice. Neutralizacija ruskih kopnenih sposobnosti koje se tiču protuzračne obrane bila je i jest važna komponenta uspješnih napora ukrajinskih oružanih snaga da ukrajinsko nebo ostane neosvojeno i nakon više od četiri tjedna borbi.

Što je još važnije, preoteti 9S932-1 i drugi elementi Barnaul-T zasigurno su neprocjenjiv izvor obavještajnih podataka o ruskim sustavima protuzračne obrane, radarima, podatkovnim mrežama i još mnogo toga. Već sama mogućnost testiranja sposobnosti radara 1L122 pruža koristan uvid u sposobnost ruskih mreža protuzračne obrane kratkog dometa da detektiraju različite prijetnje i djeluju, što uključuje i male bespilotne letjelice. Prikupljanje detaljnih podataka o specifičnom radarskom potpisu ovog sustava moglo bi pomoći i kada je u pitanju razvoj sposobnosti za njihovo otkrivanje i suzbijanje.

image

Protuzračni obrambeni sustav BTR-MDM 9S932-2

Sergey Pivovarov/AFP

Osim radara, ova vozila nose različite sustave komunikacije i dijeljenja podataka, a ono što bi se moglo doznati o tome kako se podaci kodiraju i prenose iz softvera koji ih procesuira moglo bi biti jednako vrijedno, ako ne i više, od onoga što bi netko moglo naučiti iz samih fizičkih komponenti.

Vozilo poput ovog također bi moglo sadržavati šifrirane identifikacijske podatke (IFF) koje ruske snage koriste kako bi izbjegle nehotično ciljanje prijateljskih zrakoplova. Sve ove informacije mogle bi se iskoristiti i u svrhe elektroničkog i kibernetičkog ratovanja. U isto vrijeme, fizička konstrukcija dijelova ovih mobilnih zapovjednih vozila, sve do elemenata poput ožičenja, mogla bi biti izvor industrijskih obavještajnih podataka. Bilo koji dokumenti ili drugi pomoćni sadržaji koji se nalaze u njima, mogli bi pružiti dodatni uvid u ruske sposobnosti i operativne procedure.

Imajući sve to na umu, međunarodni partneri ukrajinske vlade, poput Sjedinjenih Država, vjerojatno će biti zainteresirani za barem ispitivanje ovih mobilnih zapovjednih vozila u sustavu protuzračne obrane, ako ne i iznošenje cjelovitih primjera iz zemlje radi dublje analize, kao dio tzv. programi eksploatacije stranog materijala (FME). Američke i druge strane obavještajne agencije možda su već i dobile pristup vozilima 9S932-1 osvojenim u Ukrajini ili na drugi, sa situacijom u Ukrajini nepovezan način.

Bez obzira na to, rat u Ukrajini već omogućuje ovoj zemlji pristup primjercima najnaprednije ruske opreme, a ne samo 9S932-1. Ranije ovog mjeseca, ukrajinske snage osvojile su dio Krasuha-4, jednog od najmodernijih i najboljih ruskih sustava za elektroničko ratovanje. Ukrajinske oružane snage došle su u posjed više vozila povezanih s Borisoglebsk-2, još jednim mobilnim sustavom za elektroničko ratovanje, te do najmanje jednog Zoopark-1M, mobilnog protubaterijskog radara koji se koristi za otkrivanje nadolazećeg topništva i određivanje sredstava protunapada.

Otkako je stekla neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, Ukrajina je bila značajan izvor sustava višeg ranga, od borbenih zrakoplova do zemaljskih radara protuzračne obrane, za tvrtku američke vlade FME. Neki od tih sustava mogli bi se sada vratiti u Ukrajinu jer američka vojska pretražuje FME zalihe kako bi pronašla sustave koji će pomoći jačanju ukrajinskih sposobnosti protuzračne obrane.

U svakom slučaju, sa svakim sustavom poput 9S932-1 koji osvoje ukrajinske snage, one dolaze u poziciju ne samo da ometaju djelotvornost ruskih snaga, već potencijalno i da otkrivaju nove detalje i dobiju nove uvide u neke od najnaprednijih ruskih kapaciteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:56