ŠTO ĆE REĆI PUTIN?

Ukrajinci presreli razgovor ruskih pukovnika, i sami su ostali u šoku: ‘Kreten, idiot, šoumen!‘

Gnjevni zbog golemih ruskih gubitaka u Ukrajini koji nigdje nisu službeno priznati, u razgovoru su okrivljavali Putina za nesposobnost

Maksim Vlasov i Vitalij Kovtun

 Screenshot YouTube

Vladimira Putina i njegov rat ne smije se kritizirati javno, to u 'ruskom svijetu' predstavlja kriminalno djelo. Neki Rusi, međutim, tek će shvatiti da je to pogubno činiti i tajno: dvojica aktivnih pukovnika Putinove vojske, nakon puno dana ratnih terena, prepustili su se strasnom blaćenju nesposobnog ruskog vojno-političkog vrha i ne znajući da ih prisluškuje ukrajinska sigurnosna služba. Njihov dijalog, objavljen na ukrajinskom Radiju Slobodi, otkriva ogromno nezadovoljstvo razvojem rata u ruskoj vojsci, pa i među prilično visokim činovima, piše Slobodna Dalmacija.

Imena prisluškivanih ruskih pukovnika su Maksim Vlasov (42) i Vitalij Kovtun (47). Gnjevni zbog golemih ruskih gubitaka u Ukrajini koji nigdje nisu službeno priznati, u razgovoru su okrivljavali Putina za nesposobnost jer nije bombardirao ukrajinski parlament, vladu i druge ključne lokacije, no s još više blata nabacivali su se na ruskoga ministra obrane Sergeja Šojgua. Njega su opanjkavali kao potpuno nesposobnog za vojne poslove, tvrdeći da čak nije ni služio vojsku.

Vitalij Kovtun izrazio je veliki bijes zbog toga što Putin nije naredio raketno uništavanje ključnih markacija u Kijevu povezanih s vladom Volodimira Zelenskog. Očito smatrajući da bi to djelovalo zadovoljavajuće na televiziji i barem malo utješilo ruske redove zbog poginulih u borbama oko Kijeva. Pukovnik Vlasov se, pak, kolegi i prijatelju pojadao zbog katastroalne stručnosti Sergeja Šojgua, 'laika i šoumena'. Nesposoban je, tvrdi, osigurati zemlji dovoljan broj vojnika na ugovoru i još se čudi zašto ih nema.

'Naravno da ih nema, plaćali su ih samo 30 tisuća rubalja mjesečno (oko 330 eura) na početku rata', jadikuje u ovom dijalogu pukovnik Kovtun, žaleći se da ih više nemaju odakle regrutirati. Za Šojgua oba pukovnika tvrde kako je limitiran jer je oko sebe okupio mahom službenike ruskog ministarstva za hitne slučajeve, kojemu je nekada bio na čelu. 'Uopće nije služio vojsku', kaže Vlasov.

Zajedljivi su i u priči o generalu Aleksandru Dvornikovu, zvanome 'Sirijski mesar', kojega je Putin postavio na čelo 'specijalne operacije' nakon golemih početnih ratnih neuspjeha. Dvornikova podređeni pukovnici nazivaju 'idiotom' i 'legendarnim kretenom bez glave'. Kovtun izjavljuje: "Uskoro uzimam vile, jebote, i idem na Kremaljski trg. Prvo bez razloga pobijemo toliko svojih ljudi, a onda mirno čekamo da ih pobiju još.”

Termin kad su Ukrajinci presreli razgovor ove dvojice ruskih pukovnika nije jasan, ali se definitivno dogodio nakon potapanja krstarice Moskva 14. travnja, vodećega broda ruske Crnomorske flote. 'Uništili su nam razarač, potopili krstaricu, a ne uzvraćamo im niti iz osvete. Udari po Kijevu, majku mu! Ali ne, njih nije briga za nas' – kazao je Kovtun. O broju poginulih u ratu pukovnik Vlasov je u jednom trenutku rekao: 'Gubici su nam strašni, naši dečki, jebote. I kako znam malo o vojnoj povijesti, ovo se može usporediti samo sa sovjetsko-finskim ratom, 1939-40, jedan naprema jedan'.

Nejasno je misli li ruski pukovnik o istovjetnoj stopi smrtnosti po tjednu ili mjesecu ratovanja, no ukupni sovjetski gubici u prva tri mjeseca Zimskog rata iznosili su gotovo 130 tisuća ljudi. Procjene Kijeva i zapadnih zemalja ukazuju na vjerojatni ruski gubitak u Ukrajini od oko 30.000.

Novinari istražitelji ukrajinskog Radija Slobode pokušali su kontaktirati ruske pukovnike, reproducirajući im prethodno fragmente snimljenih razgovora u kojima ocrnjuju Putina i Šojgua. Kovtun je odgovorio: 'Nije me briga, prijavit ću sve FSB-u', dok Vlasov nije imao komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22