KVAKA 22

Ukrajinci pred raskrižjem: Imaju 2 izbora - prvi će ih umrtviti, a za drugi nemaju municije!

Kijev je pred velikim problemima

Prizori iz Ukrajine

 Yuliia Ovsyannikova/Avalon/Profimedia/Yuliia Ovsyannikova/avalon/profimedia

Rovovi, "zmajevi zubi" i podzemni zapovjedni centri. Ukrajinske su ih ravnice pune. Kijev ih je sagradio duž 1000 kilometara dugačke fronte nakon što njegova dugonajavljivana i dugoočekivana kontraofenziva nije dala željene rezultate. Umjesto planiranja novih grandioznih napadačkih akcija, Ukrajina se okrenula "aktivnoj obrani".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je krajem 2023. da će njegova zemlja "značajno" pojačati svoje utvrde. Dorađeni su obrambeni objekti oko gradova Limana i Avdiivke u Donjeckoj oblasti i Kupjansku u Harkivskoj, piše The Telegraph. Ukrajinci na isti način planiraju zaštititi svoj teritorij koji se nalazi odmah pored granica s Rusijom i Bjelorusijom.

Nove ukrajinske obrambene strukture podsjećaju na tzv. Surovikinovu liniju - troslojni sustav rovova, zamki za tenkove i utvrda koji je Rusiji pomogao da izdrži ukrajinsku kontraofenzivu. Minska polja s kojima su se mučile ukrajinske tenkovske brigade koje su prošle obuku na Zapadu počela su nicati i na teritoriju koji kontrolira Kijev.

image

Nove ukrajinske obrambene strukture podsjećaju na tzv. Surovikinovu liniju - troslojni sustav rovova, zamki za tenkove i utvrda koji je Rusiji pomogao da izdrži ukrajinsku kontraofenzivu

AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Unatoč tome, Ukrajina je u problemima.

Njezine obrambene strukture koje se nalaze duž fronte nikad neće biti rigidne poput ruskih koje su se protezale od južnog dijela Zaporiške oblasti do istočnog dijela Donjecke - područja na koje su se ukrajinski vojnici fokusirali.

Iako bi moćnije obrambene strukture usporile ruske trupe i omogućile Ukrajini da se brani s manje vojnika, što bi zasigurno dovelo i do pada broja poginulih ukrajinskih vojnika, Kijev u toj situaciji ne bi mogao agresivno napadati teritorij koji kontrolira Rusija.

image

Nove ukrajinske obrambene strukture podsjećaju na tzv. Surovikinovu liniju - troslojni sustav rovova, zamki za tenkove i utvrda koji je Rusiji pomogao da izdrži ukrajinsku kontraofenzivu

Vladimir Gerdo/TASS/Profimedia

"Ukrajinci ne žele biti pasivni", rekao je Edward Arnold iz trusta mozgova Royal United Services Institute (RUSI). "U političkom smislu, pasivne i statične linije ne izgledaju dobro", dodao je Arnold. Tu na scenu stupa "aktivna obrana" istovremeno branjenje obrambenih linija i pritiskanje Rusa kako bi se pronašla slaba točka u njihovoj obrani.

Ukrajina je zahvaljujući sličnoj taktici u rujnu 2022. godine oslobodila veliku količinu teritorija u Harkivskoj oblasti.

Što je neki položaj dalje od prvih linija, to će obrambene strukture oko njega biti čvršće. One kod prvih linija ostat će fleksibilne. Otpor koji Ukrajina pruža Rusiji od samog se početka temelji na principima prednje obrane. Sve ukazuje na to da će Ukrajina 2024. godinu iskoristiti za mobilizaciju novih vojnika i regeneraciju napadačkih potencijala.

Fleksibilna obrambena linija Ukrajincima će omogućiti da vježbaju, ali i reagiraju u slučaju da se pojavi prilika za napad.

"Statične su obrane rijetko kada dobra ideja jer tada ne možete izvoditi manevre", rekao je Edward Arnold.

Borbena sprema vojnika može brzo opasti ako po cijeli dan čuče u rovovima, pogotovo u zimskim mjesecima.

Ukrajinski teritorij koji je daleko od fronte sadržava mreže rovova i podzemne zapovjedne centre. Ukrajinske su snage na lokacijama na kojima se nalaze statične obrambene strukture postavile tornjeve. Dva su takva tornja rijetko kada udaljena više od 1500 metara. "Svaki se toranj može obraniti od napada neovisno o tome iz kojeg ga se smjera napadne. Da biste napredovali, morat ćete ih sve zauzeti", rekao je Clement Molin, suosnivač francuskog trusta mozgova Atum Mundi.

Primjerice, ukrajinska je glavna obrambena linija od grada Avdiivke udaljena oko 16 kilometara. Ukrajincima u branjenju tog grada pomažu prirodne barijere kao što su jezera i rijeke.

Ukrajinci grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti brane pomoću dvoslojne mreže rovova kojom je okružen. Rovovi su od njega udaljeni oko 40 kilometara.

Moguće je da su Ukrajinci najsnažnije obrambene strukture sagradili oko Černihiva u Černihivskoj oblasti na sjeveru zemlje. Prema pisanju Reutersa, tamošnje su obrambene strukture podebljane za 63 posto. Široki protutenkovski rovovi nalaze se duž sjevera Ukrajine, puta kojim su Rusi na početku invazije krenuli prema Kijevu. Tamošnji su "zmajevi zubi" obavijeni bodljikavom žicom. Iako nema naznaka da će taj dio zemlje postati nova fronta, te statične obrambene strukture Ukrajini omogućavaju da većinu svojih trupa drže blizu akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:03